Рівненщина: операція «Урожай-2020» триває

Фото - відкриті джерела; ілюстративні фото

Головне управління ДПС у Рівненській області звертає увагу жителів Рівненщини, що на теренах краю триває операція «Урожай-2020», яка включає низку пріоритетних завдань для податківців у період збору врожаю сільськогосподарських культур, його переробки та реалізації. Під час цієї операції відбувається перевірка повноти нарахування та сплати податків юридичними особами, фізичними особами-підприємцями, громадянами, які є власниками земельних ділянок та власними силами обробляють земельні ділянки для отримання доходу, упередження схем ухилення від оподаткування. Також контролюється реальний стан виплати зарплати працівникам, зайнятим в аграрному виробництві на всіх етапах, залучаються до декларування особи, які надають в період жнив послуги комбайнування власною технікою та обробляють з метою отримання комерційної вигоди земельні ділянки понад 2 гектари.

На сьогодні з метою організації проведення операції «Урожай» створені та діють робочі групи, залучаються для проведення заходів фахівці як податкової служби, так і територіальних органів Держпродспоживслужби, Держгеокадастру, правоохоронних органів, інших органів виконавчої влади і місцевого самоврядування Рівненської області.

Зрозуміло, що аграрний сектор вимагає великої кількості найманих осіб, які досить часто працюють на сільськогосподарських товаровиробників без оформлення належним чином трудових відносин. Відповідно, від цього втрачають не лише бюджети територіальних громад, а й громадяни, адже недотримують соціальні гарантії.

Тому, перш за все  податківці роз’яснюють керівникам підприємств та фермерських господарств законодавство про оплату праці. Так, наприклад, в приміщенні однієї з об’єднаних територіальних громад у липні 2020 року було проведено зустріч з жителями громади (комбайнерами та іншими власниками сільськогосподарської техніки, які надають послуги з обробітку землі), на якій обговорювались особливості оподаткування відповідних доходів. Як результат зустрічі - до декларування залучено 4 особи.

Всього з початку року на виконання заходів забезпечення проведення операції «Урожай» було залучено до декларування понад 600 осіб на суму отриманих доходів – 10193,4 тис. грн., якими визначені податкові зобов’язання з ПДФО – 659,9 тис. грн. та військового збору – 151,9 тис. гривень.

То ж податківці вкотре нагадують громадянам, які мають у власності та/або оренді земельні ділянки понад 2  га та самостійно їх обробляють, або надають послуги з обробітку, збору урожаю, що вони зобов’язані подати до контролюючого органу Декларацію про майновий стан і доходи та сплатити до відповідних бюджетів податки. Та звертають увагу роботодавців – аграрних підприємств та фермерських господарств на неухильне дотримання законодавства про працю та сплату податків. Адже це - передумов стабільного наповнення бюджетів громад.

Читайте також