Рівненщина: робота по самостійному погашенню платниками заборгованості по податках триває

Як повідомили в Головному управлінні ДПС у Рівненській області, робота у напрямку самостійного погашення платниками заборгованості по податках проводиться постійно.

Так, органи ДПС проводять  роз’яснювальну роботу серед платників щодо податків, які вони сплачують, та важливості їх своєчасної сплати до бюджету. Завдяки проведеним заходам, зокрема, співбесідам з суб’єктами господарювання, роз’ясненням норм діючого законодавства, платники податків Рівненщини у поточному році вже самостійно погасили заборгованість по податках на загальну суму 9742,8 млн. гривень.

Разом з тим, є певна категорія суб’єктів господарювання, які накопичують податковий борг. Так, загальна сума податкового боргу платників області станом на 01.06.2020 складає 640950,7 млн. гривень. До боржників застосовуються як застережні засоби (направлення податкової вимоги, самостійне визначення боржником джерел погашення податкового боргу, реєстрація податкової застави, розстрочення сплати грошових зобов’язань та податкового боргу), так і заходи примусового характеру (стягнення податкового боргу на підставі рішення суду, стягнення готівки, звернення до суду щодо зупинення видаткових операцій платника податків на рахунках у банках та інших фінансових установах, адміністративний арешт, реалізація майна, яке знаходиться в податковій заставі тощо).

Вкотре нагадуємо суб’єктам господарювання, що платник податків зобов'язаний сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених Податковим кодексом України (далі – ПКУ). Податковим обов'язком визнається обов'язок платника податку обчислити, задекларувати та/або сплатити суму податку та збору в порядку і строки, визначені ПКУ. Цей обов'язок виникає у платника за кожним податком та збором.

Відповідно до законодавства платник податків зобов’язаний самостійно сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого ПКУ для подання податкової деклараці.

За невиконання або неналежне виконання податкового обов'язку платник податків несе відповідальність. У разі якщо платник податків не сплачує узгоджену суму грошового зобов’язання (крім випадків, передбачених п. 2 ст.126 ПКУ) протягом строків, визначених ПКУ, такий платник податків притягується до відповідальності у вигляді штрафу у таких розмірах:

- при затримці до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, – у розмірі 10 відсотків погашеної суми податкового боргу;

- при затримці більше 30 календарних днів, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, – у розмірі 20 відсотків погашеної суми податкового боргу,

а також нараховується пеня, за правилами, визначеними ст. 129 ПКУ.

Самостійна сплата узгоджених грошових зобов’язань збереже платників від застосування фінансових санкцій (пені, штрафів).

Звертаємо увагу, що платник податків самостійно може дізнатись про наявність податкового боргу  скориставшись власним «Електронним кабінетом» з використанням кваліфікованого електронного підпису або ж скориставшись послугою «Дізнайся більше про свого бізнес партнера» на вебпорталі ДПС України та субсайті «Територіальні органи ДПС у Рівненській області».

Пам’ятайте: вчасна сплата податкових зобов’язань – це запорука фінансової стабільності в нашій державі.  

Читайте також