Рівненська АЕС першою в Україні почне вивозити відпрацьоване ядерне паливо

Рівненська АЕС першою в Україні розпочне вивезення відпрацьованого ядерного палива у зону відчуження. Про це повідомляють на сайті РАЕС. 

 

На третьому енергоблоці РАЕС завершили важливий етап робіт у межах реалізації проєкту із транспортування відпрацьованого палива до Чорнобильської зони за технологією компанії «Holtec International».

Модернізація основного обладнання для поводження з ВЯП на Рівненській АЕС передбачала реалізацію декількох етапів, зокрема модернізацію кранів реакторних відділень. 6 листопада на енергоблоці успішно пройшли випробування обладнання з імітацією вивантаження контейнера ВЯП та супроводжувалися транспортно-технологічними операціями з використанням полярного крана, - повідомляють в РАЕС. 
 

 

Роботи з модернізації крана виконувалася у два етапи, що містили монтажні та пусконалагоджувальні роботи, проведення повного технічного опосвідчення і випробування обладнання, а також оформлення необхідної документації. 

За словами директора РАЕС Павла Павлишина, наразі така модернізація кранів триває на всіх енергоблоках. У квітні-травні 2022 року після проведення всіх після проведення попередніх комплексних випробувань обладнання і систем Рівненська АЕС буде готова до відвантаження відпрацьованого ядерного палива до сховища у зоні відчуження ЧАЕС
 

Читайте також