Рівненська область отримала протитуберкульозні ліки

фото ілюстративне

Рівненщина отримала препарат для лікування туберкульозу за державні кошти. Препарат розподілило Міністерство охорони здоров’я. До області надійшла 331 упаковка протитуберкульозного препарату Deltyba (деламанід), який критично важливий для комплексного лікування пацієнтів, що мають стійкість до протитуберкульозних препаратів.

Загальна вартість отриманого препарату складає майже 1,6 млн грн.

«Це дороговартісний високоефективний протитуберкульозний препарат. Він призначається хворим з мультирезистентними формами туберкульозу. У минулому році на Рівненщині таких хворих проживало 85 осіб, а у 2018 -  108», - розповідає заступник директора Рівненського обласного фтизіопульмонологічного медичного центру Микола Ординський.

Довідково

Туберкульоз - це інфекційне бактеріальне захворювання, викликане мікобактерією туберкульозу. Вона найчастіше вражає легені (легеневий туберкульоз). Шлях передачі: повітряно-крапельний, коли уражена людина кашляє чи чхає. Лише легенева, відкрита форма туберкульозу є заразною.

Пам'ятайте, що туберкульоз можна вилікувати після тривалого курсу антибіотиків.

Центр громадського здоров’я МОЗ України розробив онлайн тест, який допоможе вам визначити групу ризику туберкульозу. Тест можна пройти за посиланням: http://tbtest.phc.org.ua/

Пресслужба Рівненської ОДА

Читайте також