Рівненська облрада вимагає від керівництва держави скасувати акциз та сертифікацію автомобілів, пригнаних з-за кордону

Фото - ілюстративне

Під час крайнього пленарного засідання сесії Рівненської обласної ради, що відбулося минулого тижня, депутати прийняли звернення до президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України.

У ньому йдеться про те, що нині в Україні запроваджено в рази збільшений акцизний збір на ввезені вантажні автомобілі та на переобладнання вантажних авто в пасажирські, що негативно вплинуло на розвиток малого бізнесу. Таким чином, Рівненська обласна рада вважає, що запровадивши згаданий акцизний збір влада поставила під сумнів належне існування та розвиток малого та середнього бізнесу.

В тексті звернення йдеться, що згідно з Європейським законодавством реєстрація нових транспортних засобів (вироблених на заводах) проводиться із супроводжуючими їх документами, серед яких, зокрема, є сертифікат транспортного засобу, з урахуванням якого видається технічний паспорт, де вказується, що собою являє такий транспортний засіб. Проте в Україні при ввезені з-за кордону транспортних засобів такий сертифікат вимагають ще раз, що спричиняє додатковий фінансовий тягар й бюрократичну тяганину. Виходить, що Україна сертифікує лідерів світового автопрому, таких, наприклад, як Мерседес, Тойота, Сканія та інших, а це - дивно.

Уряд цю вимогу виправдовує захистом національного автовиробника, виконанням домовленостей з євроінтеграційних процесів і забуває, що в Україні давно не існує українського автовиробника, а прості українці не отримують європейських зарплат. Саме тому Рівненська обласна рада від імені територіальних громад сіл, селищ, міст Рівненської області вкотре звертається до державного керівництва з проханням терміново відмінити вказаний акцизний збір, а також сертифікацію вживаних транспортних засобів і дати можливість малому та середньому бізнесу спокійно працювати, а не виживати.

Читайте також