Рівненські рятувальники розповіли, як уникнути пожежі в осінньо-зимовий період (ФОТО)

фото - Фейсбук

23 листопада у Рівненському медіа-центрі відбулася прес-конференція на тему: «Проблеми пожеж, осінньо-зимового періоду та загибель на них громадян». Головним спікером заходу став заступник начальника ГУ ДСНС України у Рівненькій області із запобігання надзвичайним ситуаціям полковник служби цивільного захисту Олег Панюк. Також були присутні представники рівненського обласного гідрометеоцентру та Управління соціального захисту населення.

«З настанням осінньо-зимового періоду все більше надходить повідомлень про пожежі та трагічні випадки на них, причинами яких є порушення правил пожежної безпеки при експлуатації пічного опалення, газових приладів та електрообігрівачів. 

Впродовж 2018 року на теренах Рівненщини виникло 1232 пожеж, внаслідок яких загинуло 28 громадян з яких двоє дітей. З настанням осінньо-зимового періоду за останній місяць у Рівненській області загинуло 9 громадян. Основними причинами виникнення пожеж були: порушення правил монтажу та експлуатації електроустановок, необережне поводження з вогнем, порушення правил пожежної безпеки при влаштуванні та експлуатації печей, дитячі пустощі з вогнем» - розповів полковник Олег Панюк.

Це є результатом того, що у повсякденних турботах, рятуючись від холоду, багато людей проявляють недбалість та не звертають увагу на дотримання протипожежного режиму. Майже половина пожеж з трагічними наслідками виникає у житловому секторі, переважно сільської місцевості. В основному лихо приходить в будинки пенсіонерів, інвалідів та безробітних людей, у яких прилади пічного опалення та електрообладнання вже давно застаріли, належним чином не обслуговуються та не ремонтуються. Як наслідок, найбільша кількість пожеж та загиблих на них людей трапляється з настанням холодів, коли люди починають інтенсивно використовувати прилади опалення та електрообігрівачі.

Ще однією з найпоширеніших причин пожеж та загибелі людей на них є куріння у ліжку, найчастіше у нетверезому стані. Це знижує рівень відчуття особистої безпеки та призводить до пожежі. Ці та інші фактори з року в рік негативно впливають на стан пожежної безпеки в області та стають причиною десятків трагічних випадків.

Слід зазначити, що перед початком осінньо-зимового пожежонебезпечного періоду співробітники ДСНС області провели та продовжують проводити роз‘яснювальну роботу з мешканцями Рівненщини щодо вимог пожежної безпеки та безпеки життєдіяльності. Проте, все ж таки окремі громадяни до порад рятувальників не прислухалися.

Щоб лихо не прийшло до вашої оселі, зробіть своєчасні висновки і будьте уважними і обережними. Не паліть у ліжку, слідкуйте за станом приладів опалення, не використовуйте саморобних електрообігрівачів та дотримуйтесь елементарних правил безпеки під час їх експлуатації. Пам‘ятайте, що ваша особиста безпека та безпека рідних і близьких вам людей, залежить насамперед від вас самих.

За інформацією ГУ ДСНС України у Рівненській області

Читайте також