Рівненські священники виступили проти єдиної помісної церкви

http://rivne1.tv

Президент України звернувся до Вселенського Патріарха із проханням надати автономію Православній Церкві в Україні. Раніше, як цього вимагає процедура, із відповідним проханням до Патріарха вже звернулися ієрархи українських православних церков. Якщо патріарх погодиться, в Україні утворять помісну церкву. Про це повідомля.ть журналісти каналу Рівне1. 

Що таке помісна церква?

Помісна церква — це об'єднання всіх православних вірян, яке створюється за територіальним принципом. Помісна церква виступає на противагу вселенській, стає незалежною та самоврядною на території певної держави і зазвичай узгоджується з політико-адміністративним поділом та державними кордонами.

Як українці ставляться до ідеї об'єднання?

За опитуванням Фонду «Демократичних ініціатив імені Ілька Кучеріва» більша частина населення України відносить себе до Православної церкви Київського патріархату — 44%. Водночас до Православної церкви Московського патріархату віднесли себе 21% вірян, до Української греко-католицької — 11%.

Соціологічна група "Рейтинг" провела своє опитування щодо створення єдиної незалежної української православної церкви. Згідно ним об'єднання підтримують майже 40% українців, 18% — проти цієї ініціативи, а 23% заявили, що їм байдуже.

Що говорять рівненські архієреї?

25 червня відбулась нарада у Києво-Печерській лаврі, проти надання автокефалії.

Нарада відбувалася під головуванням предстоятеля УПЦ (МП) митрополита Онуфрія. На ній обговорили ситуацію, що склалася внаслідок поширення інформації про готовність Константинопольської Православної Церкви надати Томос про автокефалію Православної Церкви в Україні та можливість легалізації українських розкольників.

Заслухавши повідомлення про зустріч владик УПЦ з Вселенським Патріархом, було ухвалено заяву:

«Наявний канонічний статус є цілком достатній для того, щоб Українська Православна Церква плідно звершувала свою місію серед народу України. Спроби змінити цей статус призведуть лише до обмеження прав і свобод, якими наділена наша Церква, маючи права широкої автономії. До того ж, ці спроби не вилікують, а лише поглиблять розкол як в Українському Православ’ї, так і в українському суспільстві загалом».

За неї проголосували одноголосно. Серед тих, хто постави свої підписи були й рівненські архіреї.

А от президент України закликав депутатів підтримати звернення до Вселенського Патріарха щодо створення в Україні помісної церкви. Він сподівається, що Єдина Українська Незалежна Церква отримає Томос до 1030 річниці хрещення Русі, влітку 2018 року.

Читайте також