Рівненський апеляційний суд розглядав справу щодо квартири в "Рівненській брамі"

Рівненський апеляційний суд залишив без змін рішення Рівненського міського суду від 30 травня 2019 року, яким задоволено позов громадянина В. до ПП «БУД КЕПІТАЛ МЕНЕДЖМЕНТ» та визнано за позивачем право власності на квартиру.

В судовому засіданні встановлено, що 15 серпня 2014 року головою депутатської інвестиційної комісії Рівненської міської ради затверджено нову редакцію угоди про дольову участь у будівництві житлових будинків з об’єктами соціально-культурного призначення на вулицях Костромській та Гагаріна у м. Рівному.

18 червня 2015 року між ДП "ГРАДОБУД-РІВНЕ" та ОК "ЖИТЛОВО-БУДІВЕЛЬНИЙ КООПЕРАТИВ "РІВНЕНСЬКА БРАМА" укладено договір уступки вимоги, згідно положень якої ДП "ГРАДОБУД-РІВНЕ" передав ОК "ЖИТЛОВО-БУДІВЕЛЬНИЙ КООПЕРАТИВ "РІВНЕНСЬКА БРАМА", а останній набув належні права та обов’язки Інвестора-2.

14 березня 2016 року між ОК "ЖИТЛОВО-БУДІВЕЛЬНИЙ КООПЕРАТИВ "РІВНЕНСЬКА БРАМА" та позивачем В. було укладено договір пайової участі в будівництві.

Рішенням Рівненського міського суду Рівненської області від 01.02.2018 року  визнано майнове право громадянина В. на квартиру та заборонено ОК "ЖИТЛОВО-БУДІВЕЛЬНИЙ КООПЕРАТИВ "РІВНЕНСЬКА БРАМА" та будь-яким іншим особам, у тому числі правонаступникам ОК "ЖИТЛОВО-БУДІВЕЛЬНИЙ КООПЕРАТИВ "РІВНЕНСЬКА БРАМА", вчиняти будь-які дії по передачі іншим особам майнового права на квартиру.

17 жовтня 2018 року між ДП "ГРАДОБУД-РІВНЕ" та ПП "БУД КЕПІТАЛ МЕНЕДЖМЕНТ" укладено інвестиційний договір, відповідно до умов якого ПП "БУД КЕПІТАЛ МЕНЕДЖМЕНТ" зобов’язується організувати фінансування та будівництво об’єкта інвестування на вулицях Костромській та Гагаріна у місті Рівному, а ДП "ГРАДОБУД-РІВНЕ" зобов’язується передати ПП "БУД КЕПІТАЛ МЕНЕДЖМЕНТ" майнові права на приміщення в об’єкті інвестування, які належать ДП "ГРАДОБУД-РІВНЕ" на дату укладення цього договору.

У відповідь на звернення громадянина В. з приводу оформлення за ним права власності на належну йому квартиру ПП "БУД КЕПІТАЛ МЕНЕДЖМЕНТ" відмовив.

26 березня 2019 року позивач звернувся до суду першої інстанції з позовом до ПП "БУД КЕПІТАЛ МЕНЕДЖМЕНТ" про визнання за ним права власності на квартиру.           

Як зазначалось вище, місцевий суд задовольнив позов В. Не погоджуючись з таким рішення суду, представник ПП «БУД КЕПІТАЛ МЕНЕДЖМЕНТ», ДП «ГРАДОБУД-РІВНЕ» оскаржили його в апеляційному порядку. В апеляційних скаргах йшлося про порушення судом норм матеріального та процесуального права. Просили рішення місцевого суду скасувати та ухвалити нове, яким відмовити у задоволенні позову.  

Дослідивши матеріали справи на предмет повноти їх встановлення, надання їм судом першої інстанції належної юридичної оцінки, вивчивши доводи апеляційних скарг стосовно дотримання місцевим судом норм матеріального та процесуального права, Рівненський апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ прийшов до висновку, що апеляційні скарги не підлягають до задоволення.

Право власності на новостворене нерухоме майно виникає з моменту державної реєстрації прав на нерухоме майно після завершення будівництва та прийняття його в експлуатацію.

Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

За інформацією пресслужби суду

Читайте також