Рівненський дитячий садок «BabyLand» отримав відзнаку за чистоту

Дитячий садок «BabyLand» потрапив до десятки найчистіших дитячих закладів України. Відзнаку «Чистий садок – здоровий розвиток» директорці дошкільного навчального закладу Ірині Петрик-Щоковій сьогодні вручила Оксана Головня, представниця Асоціації «Служба організації інфекційного контролю».

У грудні минулого року керівництво «BabyLand» виявило бажання, аби представники служби перевірили заклад стосовно інфекційного контролю та санітарно-епідеміологічної безпеки.

«Наша відзнака відображає прагнення, щоб кожній дитині і кожній мамі у нас було чисто і комфортно. Як заклад, який приймає діток, ми несемо відповідальність за їхнє життя і здоров’я – це основа. Далі додаємо навчальну, виховну роботи, - розповідає директорка дитячого садка Ірина Петрик-Щокова. – Ми робимо абсолютно все, щоб убезпечити працівників та дітей від розповсюдження хвороб. Нам озвучили які корективи потрібно внести – ми це реалізували. За допомогою цього ми покращили і сам заклад, і умови праці, і, відповідно, збільшили безпеку для наших діток».

За словами пані Ірини, для того, аби дитина була здорова, потрібно не лише дотримуватись усіх норм, але й створити для цього всі умови.

Навіть, зважаючи на те, що на момент відкриття у закладі були дотримані усі вимоги санітарного регламенту, у «BabyLand» вирішили не зупинятись і вдосконалюватись. Адже постійно оновлюються засоби миття і дезінфекції, інвентар тощо.

«Ми прислухались до експертів: вони визначили, де в нас є зони ризику, де їх можна забрати. Ми забезпечили усі роздаткові кухні, де в нас працюють наші працівники, милом, дезінфекційними засобами, безконтактними сухими рушниками. Тобто, усе те, що допомагає нам зменшити передачу будь-яких інфекцій», - додала пані Ірина.

Як зазначила Оксана Головня, у першу чергу перевіряють налагодження санітарно-епідеміологічного режиму. Це ті норми, які сьогодні затверджені Міністерством охорони здоров’я.

«Участь у даному проекті не обов’язкова для закладів, а вони висловлюють бажання самі. Запрошується наш представник, який проводить аудит - звертаємо увагу на гігієнічні аспекти: як ізолятор утримується, чи правильно усе налаштовано. Важливо, чи правильно знезаражуються поверхні у групах, чи знають, коли проводити той чи інший вид прибирання, які засоби використовуються».

Пані Оксана зазначає, що миючі засоби, які використовують під час прибирання, дуже важливі. Мова йде про дітей, а в них імунітет ще не сформований. Тому засоби мають бути затверджені МОЗ.

Дошкільний навчальний заклад вирішив взяти участь у проекті у грудні минулого року. Оксана Головня зазначила, що до «Бебіленду» було дуже мало зауважень. Вони стосувались додаткових антисептичних засобів, прибирального інвентаря і його зберігання. Нині у закладі виконали усі вимоги Асоціації.

Нашим журналістам представниця Асоціації розповіла, що у першу чергу звертають увагу на критичні місця. Тобто ті, де найбільше контактують із їжею або інфікованими дітками, а також туалети:

«Що стосується групи: перед роздачею їжі руки миємо милом і водою, використовуємо одноразові паперові рушнички і використовуємо спиртовий антисептик, аби не передати інфекцію і їжу діткам.

У вимогах прописано, що для прибирання кожної групи повинен бути окремий прибиральний інвентар. Щодо зберігання – наші рекомендації полягали у тому, що ці всі речі повинні зберігатись у окремому приміщенні, яке є закрите, аби до нього дітки не мали доступу.

Вимоги по дезінфектантах або миючих розчинах – потрібно використовувати ті речі, які є гіпоалергенними, тобто ті, які підходять для діток. Засоби, які затверджені і зареєстровані МОЗом.

Ізолятор – окреме приміщення, яке закривається. Повинен бути кабінет медичної сестри. У даному випадку - це два бокси, щоб ізолювати дитинку. У палаті-ізоляторі обов’язково повинен висіти на стіні спиртовий антисептик, навіть якщо там немає умивальника. Після контакту із потенційно інфікованими дітками, потрібно дезінфікувати руки, аби не розповсюдити вірус.

Що стосується туалетів, то вони повинні бути оснащені рідким милом і паперовими рушниками».

Крім того, у «Бебіленді» - двохвідерна система для прибирання. Це вже європейські стандарти, аби не переносити інфекції із одного приміщення в інше. Ця система стосується коридорів і таких кімнат, як спортзал, кабінет логопеда чи актовий зал. Також у холі закладу встановили антисептик і при вході та виході усіх закликають продезінфікувати руки.

Відтак, якщо заклад отримує цю відзнаку, через рік відбувається повторна перевірка, і потім кожних два роки представники служби знову приїжджають проконтролювати, аби заклад не залишався на тому рівні, коли отримував відзнаку.

«Варто пам’ятати, що ми маємо справу із дітками.  Ми знаємо, що це дуже відповідально, сама назва проекту говорить про себе «Чистий садочок – здоровий розвиток». Усе починається із дитинства. Жодна мама не хоче, аби її дитина хворіла, - пояснила Оксана Головня. - Даний проект спрямований на профілактику передачі інфекційних захворювань. Особливо це стосується зимового періоду».

Також організація надалі буде проводити навчання, інформувати про зміни, які стосуються дошкільних закладів освіти. У планах, якщо батьки згодяться, провести навчання для діток старшого віку.

Читайте також