Рівненський невролог переймав досвід лікування інсульту у Чехії

фото ілюстративне

Завідувач неврологічного відділення для хворих з порушенням кровообігу КНП “Центральна міська лікарня” Рівненської міської ради Ігор Черняк відвідав Університетську Клініку «Святої Анни», що м. Брно (Чехія) - симулятивний центр, де проходив тренінг по удосконаленню професійних навичок надання медичної допомоги пацієнтам з інсультом. Профессор Роберт Мікулік, голова проекту ESO-EAST, керівник інсультного центру Університетської Клініки «Святої Анни» приймав участь в координації навчального процесу. Про це пише Центральна міська лікарня міста Рівне

Як розповів Ігор Йосипович, взагалі такі навчання проводяться для лікарів Європи 2 рази в місяць, навчальні групи – 8 чоловік. Така навчальна діяльність відбувається за допомогою і підтримкою програми ANGELS.

Відвідати тренінгове навчання для українських лікарів – чудовий шанс набути нових знань, відпрацювати свої навички, вдосконалитись. Адже заняття дуже інтенсивні та насичені з 9 ранку до 19 вечора з невеликою перервою на каву. Лікарі працюють за легендою, все максимально реалістично. Відпрацьовується взаємодія медиків швидкої з персоналом лікарні: здійснюється обмін діагностичними даними з максимальними уточненнями. Працюють максимально швидко і ефективно, щоб не згаяти дорогоцінний час хворого. 30% успіху тромболітичної терапії належить лікарям швидкої . Початок тромболітичної терапії починається на КТ. У кожного пацієнта є електронна карта, тобто при екстреній госпіталізації лікарі одразу мають доступ до інформації, які препарати приймав пацієнт, і на основі показників відповідних діагностичних процедур, призначають відповідну тромболітичну терапію для стабілізації стану хворого.

Усе робится швидко, злагоджено, точною. Чим швидше буде надана правильна медична допомога, тим більше шансів, що людина повернеться до нормального життя і не втратить працездатність

Безумовно, така практика дає свій результат. По мірі можливостей, вона підводить наших фахівців до європейської тактики роботи, а знання і можливість застосування сучасних лікувальних методик – тромболітичної терапії, не тільки зберігає життя хворому, а дозволяє уникнути інвалідності, до якої може призвести інсульт.

Для довідки:

Ініціатива Angels нині представлена в 41 країні світу. З 2015 року проект впроваджується в Європі, де реалізується в 12 країнах та в Україні зокрема. У нашій державі представники ініціативи Angels співпрацюють з 40 лікарнями, де покращують надання медичної допомоги пацієнтам з інсультом на догоспітальному та госпітальному етапах.

Метою діяльності Angels є збільшення кількості лікарень, готових до надання належної медичної допомоги хворим з інсультом, оптимізація стандартів лікування в усіх існуючих інсультних центрах. Зокрема, в рамках ініціативи планується створення 1,5 тис. лікарень у Європі терміном до травня 2019 року. Це дасть змогу врятувати від наслідків інсульту 100 тисяч людей у всьому світі. Відділення судинної неврології нашої лікарні теж приєдналось до програми ANGELS.

Читайте також