Рівненський радіаційний диспансер не перепрофілюють під COVID-19: керівництво області шукає альтернативи

Керівництво міста Рівного та області заздалегідь планують дії у випадку росту інфікувань COVID-19 серед населення.

Зокрема, одним із медзакладів, який може стати лікарнею другої хвилі, є Рівненський диспансер радіаційного захисту населення. Однак, через ряд причин, цей заклад не підходить для виконання цих функцій і існують складнощі для перепрофілювання.

Начальник управління охорони здоров'я Олег Вівсянник розповів про ситуацію у області.

"Щодо диспансеру радіаційного захисту, то сьогодні ми не поставимо цей заклад до переліку закладів другої хвилі. У даному закладі функціонують відділення, де надають допомогу пацієнтам з цукровим діабетом. Тобто, вони входять до складу ендокринологічного центру, який є структурним підрозділом Рівненського обласного спеціалізованого диспансеру радіаційного захисту населення", - зазначив чиновник.

Він наголосив, що пацієнти з діабетом вкрай уразливі до коронавірусу.

"У цьому закладі є єдиний центр на Рівненщині і Західній Україні, де надається медична допомога пацієнтам з муковісцидозом. Тому перепрофільовувати цей заклад для хворих на "ковід" не доцільно. У разі значного росту рівня захворюваності, ці пацієнти, які хворі на діабет і муковісцидоз, будуть переведені до іншого лікувально-профілактичного закладу. У такому випадку диспансер буде повністю перепрофільований для допомоги хворим на "ковід". Ці пацієнти будуть переведені до обласної дорослої лікарні", - прояснив пан Вівсянник.

Наразі у обласній лікарні готується цілий корпус на 120-180 ліжок. Цей корпус буде перепрофільовано для надання допомоги пацієнтам з коронавірусом.

"Також ми надіслали заявку до МОЗ для перепрофілювання Рівненського протитуберкульозного диспансеру для надання допомоги пацієнтам з коронавірусом. Також використання перепрофільованих санаторних ліжок – дитячий санаторій «Новостав», дорослий протитуберкульозний санаторій у Костополі. Загалом, буде можливість вивільнити 300-450 ліжок для допомоги інфікованим коронавірусом", - додав керівник управління.

Читайте також