Рівненський водоканал провів громадські обговорення

http://vodarivne.com

13 вересня у Рівному відбулися громадські обговорення звіту з оцінки впливу на довкілля у рамках проекту «Комплексна модернізація систем централізованого водопостачання та водовідведення міст Рівненської області в межах балансової належності РОВКП ВКГ «Рівнеоблводоканал». Про це повідомляють на офіційному сайті компанії. 

Даний проект впроваджується на підприємстві завдяки участі у Програмі розвитку муніципальної інфраструктури України, яка реалізується Європейським інвестиційним банком спільно із Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України та Міністерством фінансів України.

Директор РОВКП ВКГ «Рівнеоблводоканал» Андрій Карауш розповідає, що такі проекти, в тому числі, і проект «Рівнеоблводоканалу», відповідно до Закону України «Про оцінку впливу на довкілля» вимагають оцінки впливу на природне середовище негативних факторів, які  можуть виникнути під час реалізації Проекту. 

— Тому фахівцями з Групи реалізації проекту: керівником групи, завідувачем кафедри теплогазопостачання, вентиляції та санітарної техніки Навчально-наукового інституту будівництва та архітектури Національного університету водного господарства та природокористування, кандидатом технічних наук Миколою Кізєєвим, спеціалістом з моніторингу та оцінки, доцентом кафедри теплогазопостачання, вентиляції та санітарної техніки Навчально-наукового інституту будівництва та архітектури Національного університету водного господарства та природокористування Ольгою Новицькою та начальником відділу охорони навколишнього природного середовища та природних ресурсів підприємства Інною Колодич був розроблений звіт з оцінки впливу на довкілля, де проаналізовано вплив кожного заходу на навколишнє середовище: атмосферне повітря, ґрунти, воду. Наші фахівці підготували звіт, який був переданий у Міністерство екології та природних ресурсів та розміщений у відкритому доступі для прийняття зауважень та пропозицій. Сьогодні відбулися його громадські обговорення. Наступним етапом є отримання висновку від Міністерства. На слуханнях присутній головний спеціаліст Міністерства екології та природних ресурсів України Роман Кривошея. Після цього, отримавши висновок, в нашого підприємства буде повний комплект документів для того, щоб розпочати роботу із банком щодо підготовки угоди про кредитування, — розповідає Андрій Карауш. — Участь у даній програмі надзвичайно важлива для нашого підпримєства. Адже впровадження проекту передбачає реалізацію 12 заходів,  які стануть прогресивним кроком у розвитку системи водопостачання та водовідведення м. Рівне та прилеглих до нього селищ і сіл Рівненської області. Але найголовніший – це будівництво нових очисних споруд, потужністю 60000 м³/добу,  які забезпечать повний цикл очистки стічних вод у м. Рівному. Каналізаційні очисні споруди м. Рівне, які перебувають на балансі та обслуговуються РОВКП ВКГ «Рівнеоблводоканал», були введені в експлуатацію у 1964 році і на теперішній час всі споруди та обладнання є морально і фізично застарілими.

Під час обговорення звіту з оцінки на довкілля, мова йшла про те, що завдяки реалізації проекту вдасться зменшити негативний екологічний вплив на стан довкілля, підвищити якість послуг з централізованого водопостачання та водовідведення для споживачів та покращити фінансовий та технічний стан підприємства шляхом оновлення основного виробничого обладнання й мереж із використанням сучасних енергоефективних технологічних рішень.

Також участь у громадському обговоренні звіту з оцінки впливу на довкілля взяв й перший заступник голови Рівненської обласної ради Сергій Свисталюк, який зауважив, що даний проект – важливий: 

— Ми не маємо власних коштів у нашому бюджеті, аби втілити такий проект, тому  реалізувати цю програму без залучення інвестиційних коштів — не можливо. Не зважаючи на те, що реалізація проекту розтягнута у часі, згідно із вимогами Європейського банку, і становить вісім років, ми переконані, що якість послуг із водопостачання та водовідведення покращиться не лише у Рівному, —   а й Рівненському та Гощанському районах. 

Довідково: Програма розвитку муніципальної інфраструктури України – це багатогалузева інвестиційна програма, яка реалізується Європейським інвестиційним банком разом із Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України та Міністерством фінансів України. Європейський інвестиційний банк уклав Фінансову угоду з Україною 23 липня 2015 року про надання рамкового кредиту для фінансування муніципальних інфраструктурних Проектів у розмірі 400 мільйонів Євро. Угоду було ратифіковано Законом України «Про ратифікацію фінансової угоди (Проект «Програма муніципального розвитку інфраструктури України») між Україною та Європейським інвестиційним банком», який прийнятий Верховною Радою України 03 лютого 2016 року. Зокрема,  у лютому 2016  року підприємство  подало заявку на участь та пройшло 3 етапи відбору потенційних кінцевих бенефіціарів у секторі водопостачання та водовідведення.

Читайте також