Рівнерада не підтримала скасування дозволів на скандальні кіоски по Київській

Сьогодні депутати Рівненської міської ради зібрались на позачергове засідання сесії заради одного питання - «Про зобов’язання Управління містобудування та архітектури виконавчого комітету Рівненської міської ради анулювати паспорти прив’язки групи стаціонарних тимчасових споруд від 14.01.2021 № 01-ТС/1 та № 01-ТС/2 на вул. Київській (біля супермаркету «Сільпо»)».

Мова про споруди, які вже почали монтувати по вулиці Київській навпроти зупинки біля «Сільпо».

Згідно документів, це повинні бути тимчасові споруди, тобто такі, які можна легко та швидко демонтувати. Однак, у сквері вже залили бетонний фундамент, підведені вода й каналізація, інші комунікації. Про це ми писали тут: Біля "Сільпо" у Рівному вже зводять кіоски (ФОТО).

Такі дії обурили рівнян тим, що зруйнували сквер. Автор проєкту рішення, депутат Рівнеради Святослав Клічук зазначив:

«Площадка так там зроблена, що кіоск за пів метра до дороги і порушений ДБН, який каже, що порушена оглядовість, людина буде виходити і водій автотранспортного засобу її може не побачити, дитина може попасти під колеса. Навіть якби там законно за всіх інших обставин хотіли би дати, там не можна було ставити ті навіть тимчасові споруди. Доріжка єдина безбар’єрна, де візочники можуть проїхати, впирається зараз у електронну будку і те, що там будується. Проект рішення трошки про інше. Тут ми говоримо, що ми хочемо скасувати паспорти прив’язки на основі того, що тимчасові конструкції не були споруджені протягом шести місяців, як говорить про це відповідний порядок», - сказав Святослав Клічук.

Згідно з проєктом рішення, скасувати дозвільні документи повинне було Управління містобудування та архітектури, керівником якого є Дмитро Котляров. Він же запевнив, що у такому випадку підприємець зможе оскаржити рішення міської ради і виграти суд.  

«На мою думку, якщо враховувати інтереси громади, це треба робити у законний спосіб. Відповідно до тої судової практики, яку ми проаналізували, прийняття цього рішення викличе тільки дві речі: виведе нас із законного поля, а це буде означати, що потім у суді можна буде легко оскаржити. Таких рішень ціла купа. Тому на мою думку, воно неправильне, я радий, що воно не прийнято, я сумую, що питання по цій забудові сьогодні не вирішилось і не переросло у ніяку конструктивну площину. Мені здається, що потрібно рухати кримінальну справу, долучатись до неї, те, що зараз і відбуваєтсья, максимально давати пояснення і суспільний розголос також буде не зайвим. Кримінальна справа іде по двох питаннях: визначають власне, чи фундаменти не є фундаментами, чи там будівництво, чи ні. І друге, чи правомірно видані документи», - зазначив Дмитро Котляров.

Документи видав вже колишній заступник начальника Управління містобудування на архітектури Рівного Андрій Юрков незадовго до свого звільнення.

На засідання прийшов і підприємець, якому видавали дозволи і який зводить ті кіоски. Чоловік не погоджується на скасування, переконує, що він у законний спосіб пройшов усі процедури, аби отримати дозвільні документи.

«Я пройшов усю процедуру для встановлення там тимчасових споруд і отримав всі дозвільні документи, які діють на цей момент. До мене спочатку починаються претензії, що територія, як казали самі депутати, була занедбана, я встановлюють тимчасові споруди і приводжу її без вкладення коштів міста у належний стан. Для того, щоб встановити тимчасові споруди, я отримав дозвіл для того, щоби зробити площадки для тимчасових споруд. Цей дозвіл також є. Цей дозвіл діючий. Потім мені кажуть про шість місяців. Я маленький підприємець, який здійснює підприємницьку діяльність у місті є велика машина – виконавча влада, депутатський корпус, я повинен себе ставити у противагу цій машині? Я вважаю, що це неправильно», - переконаний Олександр Сачевчич.

У голосуванні проєкт рішення підтриманий не був – не вистачило декількох голосів.

Тимчасово виконуючий обов’язки міського голови Віктор Шакирзян дав протокольне доручення - розпочати службове розслідування.

«Як виконуючий обов’язки міського голови вважаю правильним провести службове розслідування, яке допоможе встановити в який спосіб окремі посадові особи управління архітектури взагалі видали паспорти прив’язки в сквері на Київській. Крім того, просто на засіданні дав протокольне доручення профільному заступнику міського голови, провести моніторинг всіх подібних об’єктів, де було видано дозвільні документи, аби такі прикрі ситуації у майбутньому не повторилися», - пояснив Віктор Шакирзян.

Читайте також