Рівнянам до уваги: як навчитись розуміти малюнки діток?

Фото - відкриті джерела; Ілюстративне фото

Що дитина зображує на малюнку і як це впливає на її самопочуття. А ви звертали увагу на малюнки дітей? Часом це красиві лінії чи квіти, а іноді – незрозумілі каракулі, пише Всеосвіта. Юні художники дивляться на світ дорослих іншими очима. І часто за кумедними закарлючками ховаються страхи, сум, крики і сигнали про допомогу: «Мамо і тату, мені погано, допоможіть мені».

Як за допомогою коробки з олівцями дізнатись, що відбувається з вашою дитиною?

Якщо вам здається, що найлегше з дитиною просто поговорити і вона сама все розповість, ви глибоко помиляєтесь, – говорить Ольга Гаркавець, психологиня. – Здебільшого нам, дорослим, важко розкрити душу, а що вже говорити про маленьких непосидьок? Малюк сам не розуміє, що з ним відбувається, і не здатен ще виразити почуття словами. А малюнок для нього не мистецтво, а засіб спілкування. Тут у нього повна свобода. Олівець дозволяє висказати все, що накопичилось в душі маленької людини.

Вивчайте малюнки дитини ще до того, як їй виповниться 4-5 років. Попросіть її намалювати всю родину, але не варто уточнювати як і кого краще зображувати. Дитина повинна зробити все сама, тоді картина її внутрішнього стану буде найбільш об’єктивною.

Є контакт!

На думку психологині, дитина не повинна малювати під строгим наглядом рідних. Візьміть книгу і покажіть, що чимось зайняті, і просто підглядайте на послідовність малювання. Важливо бачити не лише малюнок, але й простежити, як поводить себе дитина під час промальовування всіх членів родини.

Отже, дитина першою намалює значиму для себе людину, а потім інших членів родини. Важливо побачити, де малюк розташує самого себе, хто йому ближче, з ким у нього кращий контакт. Іноді на малюнках відсутній хтось з родини. Дитина знаходить вагоме виправдання цьому:

На одному із занять п'ятирічний Данило не намалював маму і сказав, що вона на тренуванні, її немає вдома, –  ділиться Ольга. – Мама дійсно мало приділяла синові уваги, хоча щиро вважала, що все в порядку. Іноді дитина забуває намалювати себе. У такому випадку батькам варто замислитися: можливо, дитина незатишно почуває себе в сім'ї, неначе вона там зайва.

Безноса сімейка

Якщо у намальованої сімейки відсутні вушка, рот чи ніс, це говорить про відчуженістьі закритість малюка: 

Наприклад, на одній з консультацій у мене шестирічний хлопчик намалював сім'ю без носа, – розповідає фахівець. – У розмові вдалося з'ясувати, що в родині підтримується видимість теплих відносин, а насправді всі члени сім'ї закриті одні від одної. Яскраво-червоний великий рот говорить про агресію в родині. Коли одна дівчинка зобразила всю сім'ю з такими ротами, мама зізналася, що в родині постійні сварки.

Правильний розмір

Зверніть увагу на довжину рук і ніг людини. Дуже короткі кінцівки говорять про те, що дитина відчуває дискомфорт в соціумі під час спілкування. Відсутність рук свідчить про безправ’я членів родини.

Дитина детально промальовує людину, яка їй найближча. До речі, якщо дитина намалювала всіх членів родини, які тримаються за руки – це показник гармонії і дружньої атмосфери. Важливим також є ріст дитини на малюнку. Якщо вона одного росту з батьками – кумир сім'ї, занадто маленька –  невпевненість і занижена самооцінка. Чим ближче один до одного намальовані члени сім'ї, тим ближче вони в житті. Якщо дитина намальована в центрі, вона відчуває себе коханою і важливою для батьків.

Тривожний знак

Якщо хтось із сім'ї зображений спиною або в профіль, значить він викликає у дитини тривогу. Правда, якщо між ним і малюком зовсім недавно сталася сварка, то малювання його в подібних ракурсах – явище тимчасове. Малюки дуже емоційні, образити їх дуже легко. І тоді вони взагалі можуть виключити з малюнка когось із членів сім'ї.

Найчастіше це молодші сестри і брати, після народження яких дитина стала отримувати менше уваги і турботи. А їх відсутність малюк може цілком резонно аргументувати: сестричка або братик гуляє, грає в сусідній кімнаті, спить. Така ж доля може спіткати і тата, з тією лише різницею, що в зробленому на аркуші моменті він перебуває на роботі або у відрядженні. Це означає, що дитині не вистачає уваги батька або він його боїться і вважає за краще проводити час без нього.

Після того як дитина закінчить малювати, запропонуйте їй тепер намалювати таку сім'ю, яку вона хотіла би мати, нехай помріє. Різницю ви побачите самі.

Читайте також