Рівнянам на замітку: чим небезпечний легіонельоз?

Легіонельоз - «техногенна» інфекція, коли люди інфікуються вдихаючи дрібнодисперсний аерозоль заражений легіонелами, створений не тільки природними, але в основному штучними джерелами. 

Хвороба щорічно реєструється у вигляді спалахів або поодиноких випадків, 10% гострих пневмоній викликані легіонелами та мають високу смертність. Останніми роками легіонельоз вважають ще хворобою мандрівників, яку часто реєструють після повернення з туристичних та ділових поїздок.

Місто Рівне дана інфекція «зачепила» у 2017 році, коли в одному з готелів інфікувався іноземець, котрий при поверненні на батьківщину захворів на важку легіонельозну пневмонію, інкубаційний період якої співпав з часом перебування в одному з Рівненських готелів, де надалі лабораторно було підтверджено наявність збудника у воді джакузі.

Після вказаного випадку лабораторія особливо небезпечних інфекцій ДУ «Рівненський обласний лабораторний центр МОЗ України» почала на місці проводити бактеріологічні дослідження по виявленню легіонел з об’єктів довкілля. Отримані десятки позитивних результатів. По кожному випадку спеціалістами лабораторного центру розроблявся план заходів з усунення порушень.

З метою своєчасного запобігання захворювання людей та для підвищення престижу об’єктів ДУ «Рівненський обласний лабораторний центр МОЗ України» рекомендує державним, комунальним та приватним закладам та підприємствам регулярно проводити дослідження води на наявність легіонел.

Коротко про захворювання. Легіонельоз – це небезпечна інфекційна хвороба, яке протікає переважно у формі важких пневмоній, відоме як «хвороба легіонерів» з летальністю майже 100% та гарячка Понтіак, де летальність до 10% або може дуже рідко протікати у вигляді гострого респіраторного захворювання. Встановлено, що хвороба легіонерів розвивається у 5-10% осіб, які знаходилися в зоні дії контамінованого легіонелами аерозолю, гарячка Понтіак вражає 80-100% таких осіб.

Існує багато видів легіонел, але епідемічне значення має тільки легіонела пневмофіла.

В природних умовах легіонели зустрічаються повсюди в прісноводних водоймах, де паразитують внутріклітинно в амебах та інших простіших, такі збудники не являють серйозної небезпеки для людини.

Оптимальними умовами для інфікування та розмноження легіонел є водні системи з підтриманням сталої температури +40+55оС, але виділяється збудник також і з холодної води.

Легіонели активно заселяють синтетичні та гумові поверхні промислового, водопровідного, медичного обладнання з утворенням біоплівок в яких збудник стійкий до дії дезрозчинів.

Виявлено контамінацію легіонелами штучних екосистем, що знаходяться на промислових і комунальних об’єктах – це механічні вугільні фільтри, накопичувальні резервуари води, питні титани, градирні, оборотні риформінги, системи вентиляції та кондиціювання повітря, фонтани, басейни, ванни, джакузі, душові, побутові прилади пов’язані з розпилюванням та розбризкуванням, окреме медичне обладнання, в т.ч. в стоматології.

Найчастіше збудник заселяє великі водопровідні системи, це пов’язано з розгалуженістю та складністю мережі, де на периферійних ділянках із застійною водою необхідної температури утворюється біоплівка. Легіонели легко колонізують труби та ємності з будь-якого матеріалу.

Найбільша кількість бактерій живе безпосередньо біля людей – у душових насадках, кранах, змішувачах, резервуарах з водою, тому, що саме в цих місцях умови для їх розмноження є найсприятливішими.

Зараження людини відбувається при вдиханні контамінованого легіонелами дрібнодисперсного водного аерозолю.
Шляхи передачі – повітряно – пиловий та повітряно – крапельний.

Фактори передачі – повітря, пил, дрібнодисперсний мікробний аерозоль, що утворюється при експлуатації водних систем.

Високий ризик зараження у персоналу, який здійснює технічне обслуговування та ремонт водних систем охолодження і кондиціювання при несправностях, коли наявний контамінований мікробами аерозоль, а також існує ризик зараження населення, оскільки люди постійно стикаються з водними аерозолями.

ДУ «Рівненський ОЛЦ МОЗ України» проводить дослідження об’єктів довкілля на наявність легіонельозу. Вартість дослідження становить 255,16 грн.

Рівненський обласний лабораторний центр

Читайте також