Рівнянам на замітку: книги, які припали до душі Стівену Кінгу

фото ілюстративне

Його книги з захопленням читають у всьому світі. А що ж читає він сам? Стівен Кінг не приховує своїх літературних уподобань, більш того - оголошує сотню найулюбленіших прямо в своїй роботі «Як писати книги».

«Читаючи список, не забувайте, що я - не Опра і в мене не клуб книголюбів, - попереджає письменник. - Це книги, які допомогли мені: кожна так чи інакше вплинула на те, що я писав. Вони можуть показати і вам якісь нові шляхи у вашій роботі. Проте навіть якщо і не покажуть, читати їх не буде нудно. Мені не було!".

Журналісти сайту Букля вибрали з цього списку кілька цікавих і доповнили їх новинками, які отримали схвальні відгуки від містера Кінга.

 

"Прогулянка лісами. Двоє лінюхів проти дикої природи", Білл Брайсон

Книга про захоплюючі подорожі уздовж східного узбережжя Америки, яке вабить туристів з усього світу своїми пейзажами широколистяних лісів. У шляху довжиною 3400 км автору крім захоплюючих видів довелося зіткнутися з ведмедями, дикими кабанами, нестачею води і їжі, але при цьому залишитися живим і навіть отримати натхнення на написання книги. Натхнення потрібно черпати в тому, що тебе лякає - упевнений автор!

 

"Пригоди Олівера Твіста", Чарлз Діккенс

Цю книгу багато хто знає ще зі шкільної лави, що не заважає перечитувати її знову і знову, будучи вже дорослим. Це історія хлопчика, який опинився сиротою і був вимушений поневірятися по похмурих закапелках Лондона. Автор барвисто описує англійське суспільство XIX століття - від власників аристократичних лондонських особняків до жителів глухого притулку. Що їх пов'язує? Перипетії долі, романтичні умовності і вражаючі збіги. Можливо, часом вони надто вже надумані, але незмінно призводять до щасливого кінця, а це головне - приємний післясмак після прочитання книги, який не залишає ще довго, даруючи надію на світле майбутнє незалежно від того, наскільки складна життєва ситуація в даний момент.

 

"Шановний пане М.", Герман Кох

«Герман Кох дуже швидко став моїм улюбленим письменником, - пише в своїй рецензії Кінг. - Якщо читати його романи один за одним, включаючи останній - «Шановний пане М.», то це як забійна пластинка з композиціями, які рано чи пізно підірвуть мозок». Згідно з сюжетом, пан М. багато років тому прославився, написавши роман, заснований на реальних подіях, а саме - про таємниче зникнення вчителя після скандального роману з однією зі своїх учениць. Сьогодні про письменника вже все забули. Всі, крім сусіда знизу, який не зводить з пана М. очей і явно щось знає про ту давню історію...

 

"Повелитель мух", Вільям Голдінг

Класика для тих, хто любить інтелектуальну прозу. Нобелівський лауреат і один з кращих письменників минулого століття вміє зачепити за живе своїми притчами. «Повелителя мух» називають найвідомішим творінням автора. Це роман-антиутопія, що оповідає про те, наскільки жорстокими можуть бути найчистіші з людей - діти.

Після прочитання на душі залишається осад, а в голові - чимало нових тем для роздумів.

 

"Вдова", Фіона Бартон

«Якщо вам сподобалися «Зникла» і «Дівчина в поїзді», роман «Вдова» Фіони Бартон вас точно підкорить, - говорить цитата авторства Стівена Кінга на обкладинці книги. - Поглинаючий, тривожний, ефектний дебют, книга, в яку ви повністю поринете, і яка вас не залишить байдужим». Чоловіка Джин багато років тому звинуватили в жахливому злочині, потім його виправдали, але ярлик злочинця на ньому так і залишився. Навіть коли вона стала вдовою, люди продовжували обговорювати його. Натовп викликає жінку на публічну сповідь, обіцяючи їй гроші і славу. А Джин в той же час розуміє - їм можна «згодувати» все, що завгодно, головне підібрати правильний «соус»... Дуже інтригуючий роман!

 

"Англійський пацієнт", Майкл Ондатже

Книга, що отримала чимало нагород, в тому числі - Букерівську премію і Премію генерал-губернатора Канади. Фільм, знятий за романом, також отримав 9 премій «Оскар»! Тонка, поетична історія кохання на тлі кінця Другої світової війни. У напівзруйнованій італійської віллі доля зводить чотирьох: перевербованого розвідкою колишнього злодія, працюючого в мальовничій Тоскані сапера, юну канадську медсестру і її останнього підопічного - безіменного і обгорілого до невпізнання. Свої страшні опіки "англійська пацієнт" отримав при авіакатастрофі в пустелі Сахара. У кожного з цих людей своя історія, своя трагедія. Їх об'єднує сьогодення, але, чи надовго?.. У цій книзі є практично все - любов, трагедія, зрада, неможливість вибору іншого шляху.

 

"Клуб брехунів. Тільки обман допоможе зрозуміти правду", Мері Карр

Правдива історія з дитинства автора - непростого дитинства з дивною сім'єю: матір'ю-художницею, що вічно шукає щастя, батьком-брехуном, що п’є, і старший сестрою, яка хоч і ближче по духу, ніж батьки, але все ж особливою ласки від неї не дочекаєшся. «Клубом брехунів» називалися зустрічі батька з друзями за пляшкою чогось міцного і розповідали один одному вигадані історії. Маленька Мері «мала честь» бути присутньою на них і могла б багато чого розповісти, що явно б прийняли за вигадку. Але всі ці неймовірні факти були частиною її реальному житті. «Ця книга вразила мене», - ділиться думками зі світом Стівен. І можна здогадатися чому, адже у нього самого було дитинство, яке дуже складно назвати безтурботним.

 

"Місяць і гріш", Вільям Сомерсет Моем

Чи має межі вірність собі і своєму призначенню? Які жертви можна принести на вівтар краси? Де починається і закінчується справжнє життя художника? Ця книга про те, як англійський біржовий маклер Чарльз Стрікленд відмовився від будинку, сім'ї, роботи і присвятив себе живопису. Роман про межї досконалості, про досяжне і недосяжне з точки зору прекрасного, про допустиме і неприпустиме з точки зору моралі. Роман, про який літературні критики сперечаються вже багато десятиліть, однак так і не прийшли до єдиної думки, чи можна вважати історію трагічного життя і смерті Стрікленд своєрідною "вільної біографією" великого французького художника Поля Гогена. Так, це найкращий роман від майстра психологічної інтриги Моема!

 

"Голодний будинок", Девід Мітчелл

«Важко уявити собі більш моторошну і надприродну історію. Мітчелл створив чудовий шедевр!»- відгукується про цю книгу Стівен Кінг. Отже, ласкаво просимо в провулок Слейд. Його не так-то легко відшукати в лабіринті вуличок лондонській околиці. Знайдіть в стіні маленькі чорні залізні двері. Ні ручки, ні замкової щілини; але доторкніться до дверей - і вона відкриється. Вас зустріне залитий сонцем старий сад і величний особняк - занадто розкішний для цього району, занадто великий для цього кварталу. Вас запросять зайти, і ви не зможете відмовитися... Кожні 9 років, починаючи ще з 70-х, запрошення отримує хтось, хто виділяється з натовпу. Ніхто не знає, що відбувається в загадковому особняку, адже запрошені звідти вже не повертаються. Але рано чи пізно таємниця його мешканців повинна розкритися!

 

"Темні кутки", Ґіліян Флінн

20 років тому невелике містечко в Канзасі потрясла жахлива подія: підліток, якому навряд чи виповнилося 15, по-звірячому вбив всю свою сім'ю. Вціліла лише семирічна Ліббі. Природно, ця подія відклала відбиток на психіку і подальше життя дівчинки. Подорослішавши, вона вирішує зустрітися з братом, який весь цей час знаходиться у в'язниці і якого посадили саме за її свідченнями. Але засуджений заперечує те, в чому його звинувачують. Так, він був в той час дивним і навіть захоплювався наркотиками. Так, проти нього був налаштований все містечко. Але на вбивство він не здатний! Які ж таємниці приховує минуле? Ліббі доведеться гарненько покопатися в спогадах, якими б неприємними вони не виявилися ... «Флінн - майстер своєї справи, - захоплюється шанувальник молодої письменниці, Стівен Кінг. - Вона створила ідеально гнітючу атмосферу, а її роман - гострий і різкий. Те що треба!"

Читайте також