Рівнянам на замітку: книжки, над якими можна добряче посміятися

Зовсім скоро - Всесвітній день сміху. У деяких країнах його ще називають Днем дурня, але зміст той самий: в цей день всі прагнуть пожартувати над оточенням, і при цьому не попастися «на вудку» самі. Звичайно, для цього потрібно мати гарне почуття гумору ... Чи є воно у вас? Перевірте, прочитавши книги з рекомендованого нами списку! Список склав сайт booklya.ua

"Автостопом по Галактиці. Ресторан "На краю Всесвіту", Дуглас Адамс

Головний герой Артур постійно потрапляє в якісь божевільні, безглузді ситуації, але винахідливо з них викручується. У ньому будь-який читач може побачити себе, а раз так - подивитися на своє життя і те, що трапилося в ній, збоку - з нового ракурсу. Стартувавши як радіопостановка на BBC, роман отримав грандіозний успіх. У 1984 році він очолив список англійських бестселерів, а сам Адамс став наймолодшим письменником, який отримав нагороду «Золота ручка», яка вручається за мільйон проданих книг. У 2005 році серія книг «Автостопом ...» була екранізована, а потім і номінована на 7 премій. Навіть в музиці не обійшлося без цього класичного твору: групи Radiohead, Coldplay, NOFX в своїх піснях використовують цитати з роману, а група Level-42 і зовсім названа на честь головної сюжетної лінії роману. До речі, а ви дивилися «Люди в чорному»? Так ось там теж використані саркастичні діалоги персонажів Адамса. Так що обов'язково прочитайте першоджерело!

 

"Манюня", Наріне Абгарян

Манюня - абсолютно не вигаданий персонаж, це подруга дитинства автора книги. Але від цього її витівки (разом з самим автором) і наслідки їх - не менше комічні, цікаві та захопливі. Не дивлячись на те, що розповідь про двох дівчаток, яких ще навіть важко назвати підлітками, написана вона для дорослих читачів, які самі пережили щось подібне, здатні зрозуміти гумор автора та згадати власні пригоди. Так, тут не лише радісні моменти - у житті ж буває ще смуток, абсурдні ситуації, покарання батьків ... І автор чесно описує всі ці моменти, нічого не приховуючи. Напевно, за це її твір і полюбився читачам настільки, що книга про Манюню перетворилася на трилогію - до першої розповіді додалися ще "Манюня пише фантастичний роман" і "Манюня, ювілей Ба та інші переживання".

 

"Дванадцять стільців. Золоте теля", Євген Петров, Ілля Ільф

Цю книгу вже точно нікому представляти не треба! Іноді ми використовуємо в повсякденному житті цитати, і навіть не здогадуємося, звідки вони взяті. Так ось цей роман практично цілком і повністю розібраний на цитати Ільфа та Петрова. А скільки екранізацій по ньому було знято! Ні, все це не заважає твору залишатися як і раніше цікавим для читача - книгу можна перечитувати до нескінченності, і кожен раз сміятися, як дитина. А якщо ви роздумуєте над подарунком комусь з хорошим почуттям гумору, то нічого кращого, ніж цей твір, вам не знайти. Така книга обов'язково повинна бути в домашній бібліотеці!

 

"Дживс, Ви - геній!", Пелам Вудхаус

Книга розповідає про неймовірно спритного, котрий уміє вибиратися з різних колотнеч, Дворецького Джівса та його господаря. Легковажний Берті Вустер - ходяча катастрофа, він притягує неприємності, як магніт. Разом з тим він - добрий і безвідмовний, якщо друзям потрібна допомога, він просто не може залишатися осторонь. Ось де криється корінь більшості його пригод. Але вірний Джівс - розумник, ерудит і філософ - завжди поруч і знаходить вихід із ситуацій, навіть тих, які здаються на перший погляд абсолютно безвихідними... Якщо ви хочете відчути справжній англійський гумор та пізнати колорит цієї частини світу - ця книга однозначно для вас!

 

"Пригоди бравого вояка Швейка", Ярослав Гашек

Оригінальний і трохи хуліганський роман чеського письменника, класика, перекладена майже на всі мови світу. Хтось сприймає його, як "солдатську байку", хтось - як серйозний твір, безпосередньо пов'язаний з традиціями Відродження. Але в будь-якому випадку - це дотепна розповідь, над якою смієшся до сліз. І крізь гумор «гарнізонного анекдоту» бачиш справжню суть роману - відчайдушний і потужний заклик «скласти зброю і задуматися».

 

"Дрібні боги", Террі Пратчетт

В основі роману оригінальна ідея Пратчетта про те, що боги створюються і харчуються вірою людей, і, отже, чим більше людей вірить в будь-якого бога, тим він потужніший. У бога Ома є ціла церква - величезна державна «машина», створена для поклоніння йому, тисячі людей моляться йому в величезних храмах, ціла держава живе за його заповідями... Але наскільки істинна ця віра? Всього-лише один-єдиний чоловік, який щиро й безкорисливо вірить в Ома – до нього бог і приходить... в образі маленької черепашки! Своє ставлення до релігії Пратчетт не один раз відкрито демонстрував у своїх книгах, і цей роман якраз підсумовує все раніше сказане, показуючи чітку позицію автора.

 

 "Троє в одному човні, не рахуючи собаки. Троє на чотирьох колесах. Розповіді", Джером Клапка Джером

Йде час, змінюються епохи, але читачі як і раніше не можуть відірватися від абсолютно неймовірної історії подорожі трьох безтурботних англійських джентльменів, що пустилися в плавання по Темзі разом зі своїм улюбленцем - фокстер'єром Монморансі. Книга легко читається, захоплює, змушує посміхатися, сміятися, кивати головою на знак згоди... Іскрометна повість демонструє просто неймовірну дотепність, злегка «приправлену» серйозністю. Це - класика, яка навряд чи колись стане нецікавою та нудною! У книзі зібрано 12 оповідань автора.

 

 "Понеділок починається в суботу", Аркадій Стругацький, Борис Стругацький

Шедевр російської фантастики, який ось уже 50 років на слуху! Книга сподобається всім, хто не хоче розлучатися з казкою, навіть бувши вже дорослою людиною. Тут немає космогероїв і польотів по галактиках. Зате є хатинка на курячих ніжках. А ще Баба-Яга, Щука, Лукомор'я з Котом та інші «традиційні» казкові персонажі, яких зустрічає головний герой - Олександр. Хлопець, до речі, теж не зовсім простий - він працює в Інституті чаклунства. Напевно, важко уявити собі роботу, від якої взагалі ніколи не хочеться відпочити, яка приносить радість щохвилини, і точно з такою ж частотою, дивує, інтригує та змушує відчувати себе практично творцем. Так ось це - саме таке місце. Загалом, одні суцільні чудеса кругом!

 

"Без пір'я", Вуді Аллен

Автор почав писати газетні фейлетони й гумористичні мініатюри для нічних клубів ще в п'ятнадцять років, тоді ж придумав собі псевдонім - Вуді Аллен. Потім була співпраця з популярними журналами New Yorker, Playboy, Evergreen, і навіть створення скетчів для гумористичних телевізійних програм. У кіно як актор Аллен дебютував у 30 років, ще чотири роки потому випустив перший фільм. Знімаючи щороку по фільму, а то і по два, істинною своєю пристрастю комік завжди вважав творіння розповідей. Ця збірка містить іронічні розповіді, витяги з щоденникових записів і короткі п'єси. Критики називають її витонченим театром абсурду, де Аллен змішує жанри і стилі, пародіюючи класиків. Але крізь сміх він таки змушує задуматися про вічні речі, по іншому поглянути на життя і смерть, любов і прихильність.

 

 "Щоденник Домового", Євген ЧешірКо

Не вдався день? Проблеми на роботі? Немає настрою? Ще мільйон причин для розладу? Тоді ця книга точно для вас! Пара сторінок - і хандра пройде, однозначно! Рекомендовано всім, кому необхідна термінове розвантаження мізків. Щоденні пригоди грубуватого, але чарівного героя в компанії з котом і щеням торкнулися серця понад 2 мільйонів читачів інтернету. До речі, в мережі Євген також веде щоденники Лісовика, Водяного і Русалки, так що, якщо дуже сподобається стиль, цілком можна очікувати нові книги автора.

 

"Сантехнік, його кіт, дружина та інші подробиці", Слава Се

Ще один яскравий приклад того, що для написання гарної, смішний книжки не обов'язково бути письменником. Потрібно просто мати почуття гумору. Автор цього шедевра по життю лагодить сантехніку, захоплюється деякими музичними інструментами та грою в театрі. А в перервах між роботою та хобі описує своє життя, попутно згадуючи в оповіданнях дружину, дочку, кота та декількох інших «наближених до тіла» особин. Робить він це зазвичай у себе в блозі, але історій вже написано стільки, що й до книжки справа дійшла. Його читачі невимовно раді події. Приєднуйтесь і ви до них!

 

 "Несамовито щасливі. Неймовірні анекдоти про наше звичайне життя", Дженні Лоусон

Як знайти нескінченне джерело гарного настрою? Де взяти ту чарівну "пігулку позитиву", від якої життя заграє яскравими фарбами? Як це - бути щасливим на всю котушку? Автор цієї книги впевнена: приводом для радості може стати все, що завгодно. Навіть, як би це абсурдно не звучало, власна хвороба. Дженні - не просто блогер і письменник, яка отримала немислиму кількість нагород за свою творчість, а й звичайна людина, яка все життя бореться з непростим захворюванням. Розказані в книзі історії не тільки зробили шалено щасливими вже тисячі людей по всьому світу, але навіть врятували кілька життів, і ми впевнені: вони принесуть радість і у ваше життя, показавши, що жити можна й потрібно яскравіше!

 

"Путівник по оркестру та його задвірках", Володимир Зисман

Це своєрідний гід по життю, причому не тільки музичному. Глибокодумні вислови разом з життєвими анекдотами, чорний «істинно музичний» гумор та історичні довідки записані максимально легкою та смачною мовою. Для кого книга? У неї немає ні вікових, ні професійних, ні інших обмежень. Кожен знайде в ній щось дивовижне. Люди, далекі від світу музики, завдяки цій книзі можуть побачити життя оркестру зсередини, ну а професійні музиканти і зовсім не мають права пройти повз - більшість моментів, описаних в книзі, їм точно знайомі не з чуток і викличуть певні почуття при прочитанні.

 

"Понаїхали", Наріне Абгарян

Трагікомічна історія гордої та юної дівчини, яка приїхала в шалені 90-ті підкорювати столицю. У кожної «понаїхавшої» своя Москва. «Моя книга - про маленький шматочок того життя про яке, можливо, не здогадуються жителі великих міст. Про дуже смішний і трохи гіркий шматочок, завдяки якому я стала «понаїхавшою» та москвичкою», - коментує автор свою книгу. Обережно: книга містить ненормативну лексику. Багато. Але без неї настрій тих років просто не передати.

 

"Жінки непохилого віку", Олександр Ципкин

Збірка оповідань від відомого пітерського піарника та журналіста - відмінний варіант для невеликої паузи між серйозними книгами або проведення часу в дорозі. Як то кажуть: "Те, що лікар прописав!" Книга - не літературний шедевр, автор - НЕ номінант відомих гучних премій ... Але при всьому цьому, цей маленький нехитрий витвір володіє тонким почуттям гумору, притягує з перших сторінок своєю правдивістю та змушує прийняти те, що зазвичай ми бачимо в інших, але не помічаємо в собі. Історії читаються легко й весело, наповнені самоіронією й сарказмом, і трошки розбавлені лірикою.

Автор: Марьяна Альфавицкая

Читайте також