Рівнянам на замітку: літературні новинки українською мовою

https://www.booklya.ua

З 19 по 23 вересня Львів перетворився на справжній книжковий ярмарок, адже події щорічного Форуму видавців відбувалися аж на 50 локаціях міста! Фокусна тема цьогорічного заходу – ринок свободи. Організатори підняли питання про те, як кожен з нас торгує своїми уявленнями про свободу під тиском обставин. Серед дебютних книг, представлених на фестивалі, журналісти Буклі відшукали ті, що привернули найбільше уваги або ж були найочікуванішими. Отже…

ХУДОЖНЯ ЛІТЕРАТУРА

"Брітт-Марі була тут", Фредрік Бакман

Брітт-Марі не вельми легка у спілкуванні людина. Не те, щоб вона була якась надто розумна чи придирлива, просто свято впевнена, що завжди, всюди і в усьому повинен бути абсолютний порядок. Та про який порядок  може йти мова, коли Брітт-Марі дізнається, що Кент, з яким вона 40 років прожила  у зразковому шлюбі, зрадив їй. Жінка приймає рішення покинути його і розпочати нове життя, хоча в провінційному містечку, де всі про все знають, це зробити досить нелегко. Тим більше, що Брітт-Марі ну надто вже переймається тим, що скажуть інші і як та чи інша ситуація виглядає зі сторони. Та життя часом нам підкидає абсолютно неочікувані сюрпризи! Мила, сентиментальна історія від шведського письменника, який дебютував всього кілька років тому, та його книги «Чоловік на ім’я Уве» і «Моя бабуся просить її вибачити» вже здобули світову популярність.

"Темні таємниці", Андрій Кокотюха

Весною 2018 року один з найвідоміших детективів України написав новий роман в стилі так названої української готики. І ось у вересні книга побачила світ. У романі йдеться про зникнення молодої дівчини Яни, яка подалася зі своїм 26-річним хлопцем Євгеном у мандри по Волині.  Одного разу поліція знаходить тіло Євгена у Піщаному – селі з вельми поганою славою. Мати Яни – бізнесменка з Києва – б’є на сполох, шукаючи доньку, але поліція якось не поділяє її ентузіазм, мовляв, немає тіла – нема й криміналу. Тоді налякана жінка звертається по допомогу до колишнього поліцейського Вадима Чотаря. У нього складний характер, до того ж він кульгає й постійно бурчить. Проте він погоджується: про ліс, де зникла Яна, давно ходять погані чутки. Там і проклята дорога, і покинуте село, і, кажуть, лиховісний маніяк полює…

"Анна і король Сіаму", Марґарет Лендон

Ця видатна книга була написана ще у 1944 році, декілька разів перевидавалася, 5 разів була екранізована. Вона переведена безліччю мов світу, та ось, наприклад, у Таїланді досі перебуває під забороною як така, що розкриває всі таємниці королівського та придворного життя. В центрі сюжету – п’ятилітнє перебування британки Анни Леоновенс при дворі сіамського короля Монгкута, у якого було 38 дружин та більш як 80 дітей. Саме для них король і покликав із європейської країни наставницю, вважаючи, що жінки тамтешніх місіонерів не здатні дати його нащадкам гідної сучасної освіти. З однієї сторони Монгкут – могутній східний владика з необмеженою волею та бажаннями. З іншої він виявляється освіченим, розумним та розсудливим правителем, бажаючим захистити свою країну. І Анні не залишається іншого, як стати його союзником у боротьбі, хоча вона й не поділяє його спосіб життя та особливо наявність гарему.

"Щоденник Лоли", Ольга Купріян

Сюрприз для юних фанатів телесеріалу «Школа», який стартував минулої осені на телеканалі 1+1 – секретній щоденник однієї з головних героїнь. Через які випробування пройшла 15-літня Лола на шляху до своє популярності? Чому вона так не любить школу? Як опановує ситуацію, втративши коханого й опинившись через нього у дуже складній ситуації? Це далеко не всі перипетії у житті відомої школярки – у неї багате потаємне життя. Відвертий, провокативний «Щоденник Лоли» написаний у кращих традиціях сучасної літератури для підлітків. Книжка розкриває проблематику, з якою стикаються старші школярі, проговорює низку важливих тем, допомагаючи юним читачам знайти вихід з аналогічних ситуацій.

"Війни Міллігана. Книга 2", Деніел Кіз

Зустрічайте продовження популярного роману про долю одного з найвідоміших людей з діагнозом «множинна особистість» за всю історію досліджень у психіатрії – «Таємнича історія Біллі Міллігана». Книга розповідає історію дванадцяти років наполегливої боротьби проти нелюдяної медичної та судової системи, ігр політиків і цинічності ЗМІ, а разом з тим – років відчаю і бажання накласти на себе руки. «Війни Міллігана» змушують читача по-справжньому замислитися над тим, де межа між нормальністю і божевіллям.  У голові Біллі точаться запеклі війни, а вороги намагаються його знищити, не розуміючи, що мають справу не з однією, а відразу 24 особистостями… Яка боротьба буде складнішої — із системою чи з самим собою?..

НЕХУДОЖНЯ ЛІТЕРАТУРА

"Батьки в шоці", Ешлі Меррімен, По Бронсон

Чому діти обманюють? Чи можна навчити малечу та підлітків самоконтролю? У чому помилявся Фрейд, проте мав рацію Шекспір? Чому сучасний підхід до виховання дітей не зміг виростити покоління ангелів? Питань у цій галузі величезна кількість, та автори даної книги чудово справились з завданням і відшукали на них відповіді. Вони говорять про похвалу, обман і складний підлітковий вік. А також про те, чи потрібно розмовляти з немовлятами і що робити, якщо під час сімейного обіду почалася сварка. Відкидайте стереотипні принципи виховання і збільшуйте свої шанси на тісний емоційний контакт з власними дітьми – у будь-якому віці!

"Їж, пий, худни. Здоров’я без дієт" Наталія Самойленко

Книга від спеціаліста у сфері дієтології та ендокринології, експерта з розробки програм здорового харчування з 17-літнім стажем. Серед клієнтів Наталії Самойленко були такі відомі особистості, як Наталія Могилевська, Катя Осадча, Маша Єфросініна, Юрій Горбунов, Марічка Падалко. У 2018 році вона заснувала власну клініку дієтології, а заодно і написала книгу з метою допомогти кожному бажаючому розібратися у причинах виникнення зайвої ваги, підібрати раціон, сформувати звичку правильно харчування. Методика автора побудована не на припущеннях, а принципах сучасної доказової медицини. «Те, що пропонує Наталія Самойленко, це інший підхід до свого здоров’я вдумливий, турботливий і реалістичний», - вважає видавець Світлана Павелецька.

"Ігноруйте!", Кетрін Перлман

Ще одна актуальна книга з порадами щодо виховання дітей. Мова йде здебільшого про істерики і непослух. Як дати раду ниттю, рюмсанню та вередуванню? Американка Кетрін Перлман шокує відповіддю - ігноруйте їх! Її метод виховання базується на чотирьох етапах. Поєднуючи високоефективні стратегії з перевіреними часом підходами, Перлман навчає батьків вдосконалювати поведінку замість повтору дій, які не змінюють ситуацію або навіть погіршують її. Ця книжка вчить уникати боротьби за владу, не використовувати увагу як винагороду за неправильну поведінку, коригувати поведінку з метою зниження частоти та навіть повного усунення даних проблем. Революційно, але дієво, - запевняють ті, хто вже встиг ознайомитись з книгою. Тепер така можливість є і у вас!

"Управління життєвим циклом корпорацій", Іцхак Адізес

Якось у Адізеса запитали, чим успішний бізнесмен відрізняється від підприємця-невдахи. І той відповів: у першого цілі набагато більші, аніж просто отримання прибутку зі свого бізнесу. Він продумує свій вклад в економіку, в розвиток країни та суспільства. Другий же в гонитві за прибутком в довгостроковій перспективі потерпає крах. Адже значення успіху набагато більше і ширше за межі однієї компанії, якою б великою вона не була. Кожна корпорація переживає основні періоди свого розвитку - від народження до занепаду. Як знайти еліксир еліксир вічної молодості та процвітання для своєї компанії? Іцхак за свою 40-літню практику його вже знайшов і тепер охоче ділиться з тими, хто цього потребує.


ДИТЯЧА ЛІТЕРАТУРА

"Коти-вояки. Нове пророцтво. Книга 2. Сходить місяць", Ерін Гантер

Серія пригодницьких фентезі-романів про котів-вояк полонила дітей та підлітків усього світу. Вона складається з 5 циклів по 6 книг у кожному, а крім того в ній є книги-гіди, мальовані комікси, збірники та новели, присвячені серії – разом майже 40 видань. До-речі, цікавий факт: авторів, а вірніше авторок серії аж четверо, не дивлячись на те, що на всіх книжках вказаний єдиний псевдонім – Ерін Гантер. Наразі українською ми отримуємо лише другу за рахунком книжку – вона виступає продовження книги «Коти-вояки. Нове пророцтво. Книга 1. Північ". Після подій у першій книзі обрані коти повинні повернутися додому, щоб передати Кланам послання від Півночі. Але зворотній шлях до рідного лісу виявиться для юних воїнів набагато небезпечнішим, ніж попередня дорога. Чому Зореклан вказав саме цей шлях? Як вирішити чужі проблеми, якщо і зі своїми важко впоратися? Кожне з цих питання має багато варіантів відповідей, та правильна – лише одна…

"Школа Добра і Зла. Останнє довго та щасливо", Зоман Чейнані

Ви вже читали першу книгу про Школу Добра і Зла? Тоді настав час нових пригод з Софі та Агатою. Директор Школи Зла вирішив будь-якими силами винищити Довго та Щасливо і стати володарем світу Зла. Завадити цьому можуть лише дівчата, бо це ж їхня казка. Але після останньої битви з Директором вони розійшлися злісними ворогами по різні боки світів: Агата запроторена до Гавалдона разом із Тедросом, а Софі має шанс стати Королевою Зла всього казкового світу завдяки пропозиції Директора Школи. Та кінець казки ще не написаний, і Агата просто вимушена повернутися до Школи, щоб завадити планам Директора. Допоможе їй в цьому Софі чи боротиметься на стороні Зла?

"Гра в музей", Ірина Магдиш, Наталія Космолінська

Головне завдання цієї книжки – показати дітям, що в музеї може бути цікаво. За допомогою батьків, звичайно ж! Обов’язково спілкуйтесь зі своєю дитиною про мистецтво, проте робіть це весело, невимушено і оригінально. Авторки книги пропонують цікаві завдання, квести, арт-прогулянки, та навіть кулінарні цікавинки. Водночас «Гра в музей» – це такий собі путівник залами Львівської національної галереї мистецтв. У книжці багато ігрових моментів, навіть обкладинка книжки – теж гра: видавці пропонують відгадати картини, що на ній зображені.  До кожного витвору мистецтва запропоновані ідеї, як можна цікаво пояснити дитині ті чи інші сюжети експонатів. Також у словничку дуже легко й доступно пояснюються певні терміни. Важливо і те, що в книжці розказано про час, коли творив художник. Тут є і про перші пошиті джинси, і залізницю, і запуск першого ліфта та інші події.

"Професор Астрокіт і неосяжний космос" Домінік Воллімен

У юних дослідників набагато більше шансів дожити до нової епохи, коли польоти за межі Землі будуть доступними для багатьох. Тому вже зараз постарайтеся зацікавити дитину двома речами: моделюванням і космосом. Перше просто дуже корисно для роботи з 3D-принтером, який ось-ось поневолить світ, а друге - чудове захоплення, завдяки якому дитина може зацікавитися всім на світі: астрономією, ядерною фізикою, історією або, скажімо, гарною пригодницькій літературою. Але повернімося до космосу – саме він у всій красі і деталізації викладений у книзі Домініка Воллімена. Юному дослідникові не доведеться нудьгувати у компанії Астрокота – ну вже дуже багато цікавого той знає, а ще вміє цікаво розповідати навіть про найскладніші речі. Вельми рекомендуємо!

"Абобаль-Ябобаль" Кузько Кузякін

Книжка-загадка, книжка-гра, книжка-абетка. Одним словом, дуже цікава та корисна монстрокнижка для допитливих. Це дійсно найхимерніша книжка про монстрів, які коли-небудь з’являлися на українському книжковому ринку! Причому мова йде як про тест, так і про ілюстрації. Абобаль – істота якої не існує. Проте це не заважає герою подорожувати, зустрічати інших примар та приміряти на себе різні життєві обставини. Абобалю загадуватимуть загадки, та без маленького читача він не зможе знайти відгадки і вірно виконати задання. А ще у книзі повно смішних слів і звуків – саме те, що так приваблює дітей і з чого можна досхочу нареготатися. Чого вартує сама лише її назва, еге ж?

Читайте також