Рівнянам на замітку: правила, які допоможуть отримати омріяну роботу

При сучасному темпі життя правила етикету можуть спрощуватися до деякої міри, однак діловий етикет залишається непорушним. Особливо дотримуватися його правил потрібно, коли ви шукаєте роботу або вирушаєте на співбесіду. Не сумнівайтеся — гарні манери принесуть користь вашій кар'єрі. Спеціалісти HeadHunter Україна підібрали 10 порад для пошукачів.

Ділове листування. Складаючи супровідний лист до резюме, не забувайте про формули ввічливості: «Доброго дня, Ірино», «Шановний Іване Сергійовичу!», «Гарного дня!», «З повагою» тощо. Не варто винаходити занадто пишномовні вітання і побажання, краще обмежитися традиційними варіантами. Відповідати на електронні листи слід протягом одного (максимум двох) робочого дня.

В офісі компанії. Прийшовши на співбесіду, будьте ввічливі з усіма у будівлі офісу, а не лише з потенційним начальником або HR-менеджером.

Зовнішній вигляд. Щоб не потрапити у халепу, перед співбесідою поцікавтеся у людини, що запрошує вас, який стиль одягу доречний. А щоб точно не помилитися, одягніться в стилі casual чи smart casual, тобто напівофіційно. Ваш зовнішній вигляд має бути охайним: зачіска і руки в абсолютному порядку, так само, як і свіжий подих.

Жести. Слідкуйте за тим, щоб ваші жести не були скутими, «закритими». Постарайтеся не барабанити пальцями по столу, не смикати в руках предмети — одним словом, утримайтеся від нервових жестів. Можна зчепити руки в замок (але не судорожно) або покласти їх на стіл чи на коліна, щоб жест виглядав природно.

Вимкніть звук мобільного телефону. Якщо під час співбесіди пошукач раз у раз позирає на екран смартфона, створюється враження, що йому не цікавий ані хід бесіди, ані її результати. Переривати співбесіду через особистий дзвінок — яскравий приклад недотримання ділового етикету. У виняткових випадках, якщо з якихось причин дуже потрібно відповісти на дзвінок, перепросіть, поясніть, що це надзвичайно важливо, і вийдіть для короткої розмови за двері. Повернувшись, ще раз попросіть вибачення і якщо можна стисло поясніть ситуацію.

Не перебивайте. Спочатку вислухайте запитання — потім відповідайте. Не намагайтеся задавати тон у спілкуванні. Розмову веде роботодавець, пошукач — учасник активний, але його «ведуть» у цьому випадку. Це не означає, що ви не можете виступити з ініціативою і розповісти про важливий епізод своєї кар'єри, але потрібно дочекатися паузи і пояснити, чому саме цей епізод показовий.

Відповідайте на запитання по суті. Не перевантажуйте співрозмовника подробицями. Не відволікайте увагу деталями, які не мають відношення до справи. Будуйте відповіді на запитання, спираючись на факти, а не на емоції.

Будьте спокійні і впевнені. Турботи, тривоги залиште за межами компанії. Щоб отримати роботу, вам потрібно справити враження людини оптимістичної та впевненої в собі.

У ході розмови будьте максимально ввічливі, фамільярність абсолютно неприпустима. А ось продемонструвати гарне почуття гумору буде цілком доречно. Прощаючись, ще раз повторіть, що дуже раді знайомству. Уточніть, чи можете ви через якийсь час зателефонувати і поцікавитися розвитком ситуації, якщо рекрутер не запропонує інший план дій. Співбесіда: запитання роботодавцеві

Після зустрічі напишіть короткий лист інтерв'юеру, в якому подякуйте йому за приділену увагу та інтерес до вашої кандидатури.

Читайте також