Рівнянам на замітку: що треба знати про Вербну неділю?

Вербну неділю традиційно святкують за тиждень до Великодня. У 2018 році цей день випадає на 1 квітня. Так, це свято вважається одним з найбільш шанованих у церкві.

Варто відзначити, що воно присвячене дню, коли Ісус в'їхав до Єрусалиму. Люди радісно зустрічали його піснями і квітами, а також стелили під ноги осла гілки пальми, яка символізує чистоту і непогрішність. Оскільки пальма в наших широтах не росте, в православній традиції її замінили вербою, яка розквітає першою після приходу весни.

Вважається, що у Вербну неділю потрібно несильно бити один одного гілками верби, бажаючи здоров'я і благополуччя в родині. При цьому після використання вербу ні в якому разі не можна топтати ногами - це великий гріх. Викидати її теж не можна, а слід обережно зібрати в одному місці і спалити. Крім того, рекомендується в цей день зайнятися пересадкою кімнатних рослин - вони будуть добре рости і притягувати в будинок багатство.

У Вербну неділю бажано перебувати в колі близьких і рідних, однак варто утриматися від активних розваг, зловживання алкоголю і розважальних заходів, оскільки триває Великий піст.

Їжа на столі повинна бути скромною, без заборонених продуктів. Виняток становлять риба, рослинна олія і трохи червоного вина.

Також у цей день забороняється працювати. Віруючі люди в Вербну неділю йдуть до церкви на службу і обов'язково ставлять запалену свічку, що символізує смерть і воскресіння Христа.

Читайте також