Рівнянам на замітку: як позбутися надмірної ваги?

фото - Фейсбук

Надмірна вага = проблеми зі здоров‘ям, стверджує Уляна Супрун.

Хоч кожен має право почуватись комфортно в своєму власному тілі, проте так само важливо бути здоровим! Люди з зайвою вагою мають вищі ризики захворіти на дуже небезпечні хвороби. Особливо - на серцево-судинні захворювання.

Цей висновок науковці підтвердили після аналізу даних близько 300 тисяч людей без серцевих захворювань протягом 4-х років. Вимірюючи індекс маси тіла, дослідники виявили співвідношення між збільшенням ваги та появою хвороб серця (https://goo.gl/XeerGH). При чому, чим більше люди мали зайвої ваги, тим вищі шанси захворіти вони мали.

В комбінації з серцево-судинними захворюваннями зайва вага впливає також на тривалість життя. Наприклад, в цьому дослідженні було виявлено, що тривалість життя чоловіків середнього віку, які мали надмірну вагу, була на 6 років менша у порівнянні з тими, хто постійно підтримував нормальну для себе вагу (https://goo.gl/uPA6aQ).

Існують й інші проблеми зі здоров‘ям, пов‘язані із зайвою вагою. Наприклад, людина може стати більш сприйнятливою до апное (задишки) уві сні, отримати біль у суглобах та артрит, захворіти на діабет.

Крім того, жирова тканина дуже підступна. Вона може оточувати життєво важливі органи - такі як підшлункова залоза, печінка та кишківник, і заважати їхній нормальній роботі. Цей тип жиру вважається найбільш небезпечним і зветься абдомінальним. Він накопичується на рівні талії, в черевній порожнині. Що більша частка такого жиру в організмі, то вищі ризики появи серцево-судинних захворювань. Адже жирова тканина негативно впливає на артеріальний тиск, рівень цукру в крові та рівень холестерину.

Всі ми індивідуальні та кожен має свою оптимальну для здоров‘я цифру на вагах. Здорова вага - це збереження нормального індексу маси тіла у співвідношення ваги та росту. Є спеціальні онлайн-калькулятори, які рахують індекс маси тіла, наприклад цей: https://goo.gl/epc1YM. Перевірте себе! Окрім цього важливо вимірювати талію і об‘єм стегон - талія повинна бути значно меншою.

Здорове харчування, фізична активність і поведінка - найбільш ефективні інструменти для підтримання здорової ваги. Хоча ви це й чудово знаєте, але нагадаю прості поради, які допоможуть тримати вагу в нормі, чудово почуватися і жити довше:

Будьте активні
Спорт - пігулка від багатьох хвороб і профілактика надмірної ваги. Проте навіть якщо ви маєте зайві кіло, але при цьому постійно активні фізично - ризики появи серйозних хвороб зменшуються в рази (https://goo.gl/X93X6H). Якщо у вас немає часу на регулярні тренування, намагайтесь проводити активно кожну вільну хвилину. Ось кілька порад, як це можна робити (https://goo.gl/a26epT).

Харчуйтесь повноцінно
Голодування та детокс дієти не працюють та навіть можуть бути шкідливими для здоров‘я (https://goo.gl/YAoCPt). Тому важливо харчуватись регулярно та повноцінно! Та в жодному разі не пропускати сніданки чи замінювати повноцінний прийом їжі кавою.

Достатньо спіть
Порушення сну підвищує ризики мати надмірну вагу (https://goo.gl/Zq9K6i). Це пов’язано з появою метаболічних та ендокринних змін в організмі, що сприяють збільшенню ваги. Тому намагайтесь дотримуватись режиму та спати не менш як 7-8 годин.

І не забувайте відвідувати вашого сімейного лікаря!

Читайте також