Рівнянам на замітку: як правильно приймати ванну

Фото - відкриті джерела; Ілюстративне фото

Здавалося б, які можуть бути правила у прийомі ванни — лежите собі у ванній, слухаєте музику, розслабляєтеся. Але вчені стверджують, що правил достатньо. І ось деякі з тих, які корисно взяти на замітку, інформує Ukr.Media.

Вранці чи ввечері?

Усе залежить від мети. Думаємо, ви здогадуєтеся, що приймати ванну і душ, в принципі, можна в будь-який час — на чистоту тіла це не вплине. Але тут, однак, є різниця в ефекті:

  • приймайте душ вранці, якщо ви голитеся у ванній і буваєте не дуже акуратними, так що в період з 6 до 9 ранку згортання крові краще, ніж в інший час. Тому поріз виявиться менш травматичним;
  • вранці варто митися, якщо вам потрібен невеликий (або великий) творчий імпульс;
  • приймайте ванну ввечері, якщо вам буває складно заснути або ви спите не дуже добре;
  • а ще розумно митися ввечері, якщо у вас жирна шкіра, тому що так шкірного сала на подушці буде менше.

Що краще — гаряча чи холодна вода?

В ідеалі — помірно тепла. Хоч і багато хто припускає, що холодний душ добре впливає на імунітет, насправді нічого такого не доведено. З іншого боку, вчені погоджуються, що прохолодна вода може заспокоїти шкіру (актуально для сонячних опіків та інших подібних ситуацій), прискорити кровообіг і навіть трохи стимулювати втрату ваги.

Водночас тепла вода відмінно розслабляє, полегшує дихання (те, що потрібно при застуді) і дещо краще очищає. Але майте на увазі, що вона не повинна бути дуже гарячою, щоб не пересушити шкіру.

А як часто потрібно митися?

Як вам комфортно. Якщо чесно, тут немає ніяких офіційних вказівок, а тільки рекомендації. Дітям до 10 років, наприклад, рекомендується митися 2-3 рази на тиждень: це тому, що їх імунна система ще формується, і невелика кількість бруду виявиться тут вельми доречною.

Для дорослих оптимальним режимом вважається щоденний короткий душ і ванна один раз на тиждень. Хоча, при необхідності — якщо ви забруднилися або спітніли — прийняти душ можна і пару разів на день, не забувши про зволоження шкіри після водних процедур.

Читайте також