Рівнянам на замітку: як уберегтися від укусів змій?

Із приходом весняного тепла зростає ймовірність не лише насолодитися красою природи, а й зустрітися з її дикими мешканцями, зокрема плазунами, пише Центр громадського здоров'я МОЗ України.

Як відпочивати безпечно та не стати жертвою власної необережності? Центр громадського здоров’я розповідає про заходи, що убезпечать вас у разі зустрічі зі змією.

В Україні живуть п’ять видів отруйних гадюк, вужі, полози, ящірки, черепахи та інші плазуни. Вони розповсюджені по всій території країни, і багато видів мають природоохоронний статус. Не всі ці тварини є отруйними, але всі вони потенційно небезпечні для людини.

Щороку їхніми жертвами стають десятки людей. Уберегти себе від укусів можна, якщо дотримуватися простих правил.

1. Не руками, а ціпком

Не торкайтеся неперевірених предметів руками.

Натрапити на небезпечних плазунів можна в лісі, парку, в полі чи на сіножаті, а то й на власному подвір’ї. Змій багато в заболочених місцевостях, біля зарослих озер і ставків, у горах та пустелях. Ці тварини часто ховаються у старих пнях, копицях сіна, під каменями або стовбурами повалених дерев. Саме тому цих предметів краще не торкатися руками, а користуватися ціпком.

2. Перевіряйте

Не сідайте, якщо не перевірили місце.

Перед тим, як сісти на траву, камінь чи колоду, пошурхотіть чи постукайте в тому місці палицею. Це відлякає змію. Зазвичай вони тікають від людей, почувши кроки, стукіт чи голоси та одразу ж ховаються або відповзають подалі. Однак у спеку їхня поведінка може змінюватися, тож убезпечте себе цією простою дією.

3. Не торкайтеся без причини

Змії агресивні у відповідь.

Важливо пам’ятати, що змії не нападають першими, а проявляють агресію лише в разі небезпеки. Гадюки активні в денний час: як усі холоднокровні, вони полюбляють грітися на осонні. Зазвичай люди зазнають укусів, якщо випадково наступають, сідають чи лягають на рептилію. Однак буває, що змія стає об’єктом своєрідного полювання з боку людини. Якщо ви побачили змію, відійдіть убік без різких рухів.

4. Одягайтеся відповідно

Підготуйтеся до походу.

Якщо вирушаєте до місцевості, де потенційно можуть мешкати плазуни, надягайте одяг, що захистить від укусів. Це мають бути довгі штани із цупкої тканини, високі черевики. Штани треба заправити в черевики.

5. Не рухайтесь

Побачили змію — замріть.

Якщо ви все ж таки зустрілися із плазуном, не робіть різких рухів, адже змія зазвичай просто не побачить нерухомий об’єкт. Краще завмерти й чекати, доки гадюка відповзе.

Що робити, якщо змія вкусила?

Укус змії має важкі прояви та серйозні наслідки. Особливо тяжко переносять їх діти, літні люди й особи зі зниженим імунітетом.

Отрута гадюки справляє гемолітичну дію (спричиняє руйнування червоних кров’яних тілець крові) на людський організм. Після укусу на ураженому місці з’являється болючий набряк із множинними дрібними крововиливами — геморагіями. Отрута швидко вражає життєво важливі системи організму людини: настає загальна слабкість, тиск сильно знижується, виникають головний біль, задишка, запаморочення, набряк тканин і запалення лімфатичних вузлів.

У разі укусу намагайтесь якнайшвидше потрапити до лікаря. Лише професійний медик зможе надати необхідну допомогу. Проте пам’ятайте, що навіть без медичного лікування укус гадюки надзвичайно рідко призводить до смерті.

Якщо транспортування до лікарні довготривале, постраждалий потребує домедичної допомоги:

  • зберігайте спокій та менше рухайтесь;
  • пийте багато води;
  • на місце укусу накладіть стерильну пов’язку з антисептиком;
  • зніміть з ураженої кінцівки весь одяг, прикраси або взуття;
  • за можливості прийміть 1–2 таблетки ліків від алергії;
  • під час транспортування покладіть уражену кінцівку на підвищення;
  • за можливості прикладіть до рани лід, загорнутий у тканину;
  • не намагайтесь обробляти рану додатково;
  • не треба висмоктувати отруту (таким чином збільшується імовірність додаткового зараження, до того ж це небезпечно і для людини, у якої отрута опинилась у роті) — хіба що неможливо отримати медичну допомогу в найближчі години, а в роті рятувальника нема відкритих ран;
  • не накладайте джгут на травму;
  • не припікайте рану;
  • не вживайте алкоголь.

Головна допомога для постраждалого — медична, тому якнайшвидше доправте його до лікарні.

Центр громадського здоров’я підготував буклет про змій України і правила безпечної поведінки з ними.

А любителям «тихого полювання» ще раз нагадуємо правила вживання грибів і заходи першої допомоги в разі отруєння.

Читайте також