Рівнянам на замітку: як зміняться штрафи за порушення ПДР у 2020 році

Фото - відкриті джерела; ілюстративні фото

У 2020 році в МВС планують збільшити розмір штрафів за порушення правил дорожнього руху.

МВС підвищить штрафи за такі порушення:

  • за перевищення максимально дозволеної швидкості руху на понад 50 км/год – 3 400 гривень (зараз 510 гривень);
  • за залишення місця ДТП – 3 400 гривень (зараз 255 гривень) і передбачена можливість позбавлення права керування транспортними засобами на строк 6 місяців;
  • за керування авто особою, яка не має на це права – 10 200 гривень (зараз 510 гривень).

У профільному міністерстві планують знизити поріг перевищення швидкості, з якого наступає адміністративна відповідальність, з 20 до 10 кілометрів. Також у першому кварталі 2020 року запрацює система фото- та відеофіксації перевищення водіями допустимої швидкості.

Також водії, які завезли авто із порушенням митних правил, сплатять штраф – від 85 до 170 тисяч гривень. За використання євробляхи в комерційних цілях доведеться сплатити 34 тисячі гривень.

Перевезення дітей у автомобілі

Відповідно до Правил дорожнього руху забороняється:

  • перевозити дітей зростом менше 145 сантиметрів або віком до 12 років в транспорті без спецзасобів, які дають змогу пристебнути дитину;
  • дітей до 16 років в кузові будь-якого вантажного автомобіля;
  • організовані групи дітей у темну пору доби.

За недотримання цих правил водії сплатять штраф у розмірі 510 грн. у разі першого правопорушення та 850 грн. у разі повторного порушення протягом року.

Зміни у законодавстві щодо водіїв електрокарів

З 1 січня набув чинності закон, який передбачає штраф за недотримання правил зупинки і стоянки автомобілів на місці для електрокарів або створення перешкод водіям таких авто, його розмір від 340 до 510 гривень. Також запровадять зелені номерні знаки для електрокарів та дорожні знаки для місць їх зарядки і паркування.

Водіння у нетверезому стані

Наразі водіям, які керували транспортним засобом у стані сп’яніння загрожує покарання у вигляді штрафу в 10,2 тисяч грн. і позбавлення прав на 1 рік. Якщо водій повторно, у період до 5 років, сів за кермо не тверезий, то на нього чекає штраф 40,2 тисяч грн. і позбавлення прав на 10 років.

З 1 липня 2020 року адміністративна відповідальність буде замінена на кримінальну, і буде загрожувати водіям у таких випадках:

  • керування транспортними засобами в стані алкогольного, наркотичного або іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції;
  • передача керування автівки чи іншого транспорту людині, яка перебуває в стані такого сп’яніння чи під впливом таких лікарських препаратів;
  • відмова водія від проходження медичного огляду на стан сп’яніння або щодо вживання таких лікарських препаратів;
  • вживання водієм авто чи іншого виду транспорту після дорожньо-транспортної пригоди за його участю алкоголю, наркотиків, а також лікарських препаратів, виготовлених на їх основі (крім тих, що входять до офіційно затвердженого складу аптечки або призначені медичним працівником). Або, якщо це робиться після того, як транспортний засіб був зупинений на вимогу поліцейського, до проведення уповноваженою особою медичного огляду з метою встановлення стану алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або щодо вживання лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, чи до прийняття рішення про звільнення від проведення такого медичного огляду.

За ці правопорушення водії будуть змушені заплатити штраф від 1 до 2 тисяч неоподаткованих мінімумів громадян. Крім того, власник авто буде позбавлений права керувати транспортним засобом на строк до 3 років.

Читайте також