Рівнянам розповіли, як уберегтися від блискавки

фото ілюстративне

Типовим атмосферним явищем для весняної теплої пори року є гроза, під час якої особливу небезпеку становлять розряди блискавки. Цими вихідними люди масово наводитимуть лад на городах та відпочиватимуть на природі. Саме тому Державна служба України з надзвичайних ситуацій нагадує громадянам основні правила безпеки під час грози.

  • Якщо ви перебуваєте на вулиці, уникайте високих дерев, металевих парканів та стін, біля яких ростуть дерева.
  • Якщо ви перебуваєте вдома, зачиніть усі вікна та двері. Тримайтеся подалі від електроприладів, антен, проводів – всі вони притягують розряд.
  • Якщо ви опинилися в лісі, не ховайтеся від грози на узвишші. Зверніть увагу на місцевість: якщо на деревах помітні сліди від потрапляння блискавки, отже, ґрунт навколо має високу провідність електрики, і блискавка б’є туди постійно. Дуб, тополя, сосна та ялина найбільш уразливі для розрядів електрики, найменше – верба, клен та кущі.
  • Якщо ви опинилися в полі - знайдіть заглиблення в землі. Воно повинно бути сухим – волога земля сильніше проводить електрику. Якщо поблизу немає сухого заглиблення, сховайтеся в мокрій землі, але не лягайте в повний зріст.
  • Якщо гроза застала вас під час прогулянки на велосипеді чи мотоциклі, терміново зупиніться – це небезпечно. Коли ж ви знаходитеся в автомобілі, небезпека вам не загрожує. Але не забудьте зняти всі металеві антени з поверхні машини, які можуть притягувати розряди.

Запам’ятайте: всі електричні прилади, зокрема мобільні телефони, є своєрідними приймачами для кульових блискавок. Тому в жодному разі не користуйтеся ними під час грози, натомість негайно їх вимкніть.

Будьте розсудливі і бережіть себе!

Читайте також