Рівняни можуть побачити стрічку про трагічні сторінки історії області

Фото - відкриті джерела; Ілюстративне фото

"Українське товариство охорони пам'яток історії та культури Рівненської області" презентувало двосерійний історично-документальний фільм про трагічні сторінки Волині 1942-1943 років. Фільм "Лукаве Ludobójstwo" ("Лукаве Людобуйство") у двох частина та поширений через мережу Youtube. Автором сценарію та режисером є Андрій Смусь.

"Саме на півночі сучасного Березнівського району Рівненської області протистояння двох імперських режимів, сталінського та гітлерівського, виявило свою особливу жорстокість та дволикість по відношенню до місцевого населення – заручника грабіжницьких інтересів чужинських режимів на споконвічній українській землі. Бистричі, Немілля, Вілля, – волинські села, де і донині кожен клаптик землі є мовчазним свідком тих кривавих подій. За переконанням дослідників, представлена ними хронологія подій має відіграти важливу роль у подальшому дослідженні історії Краю, відтворенні правдивої історії україно-польських взаємин того часу", - йдеться в анотації.

Але чи усе так було насправді, як кажуть польські політики? Що свідчать живі учасники подій? Хто у дійсності допомагав німецьким окупантам роздмухувати етнічну ворожнечу і для чого? Хто організовував поліцейські акції проти мирного населення і з якою метою? Чи насправді кількість жертв, озвучена польською стороною, має об’єктивні та ґрунтовні підтвердження? Яку інформацію приховують від польського народу рішення Польського Сейму?

Фільм «Лукаве людобуйство» (у двох частинах) закликає глядача до роздумів та об’єктивного аналізу, і до головного – нам треба знати правду, щоб не повторювати минулого!

 

 

Читайте також