Рівняни можуть повідомляти про борщівник

Фото - відкриті джерела; Ілюстративне фото

Заступник міського голови Рівненського Віталій Герман повідомив, що йому можна повідомляти про місця, де в Рівному росте борщівник Сосновського. Бригада управління ЖКГ оперативно виїде на локацію та ліквідує цю надзвичайно небезпечну рослину. Нагадаємо, що контакт із цією рослиною може закінчитись опіками.

Борщівник Сосновського – це отруйна гігантська рослина, до 5 метрів заввишки. Борщівник швидко росте розкидаючи велике листя, схоже на лопухи. Рослина є дуже невибагливою, легко дичавіє і мігрує.

Прозорий водянистий сік рослини багатий на фотоактивні сполуки (фуранокумарини), при контакті зі шкірою викликає малопомітне подразнення, як від кропиви, але під дією ультрафіолетового (зокрема сонячного) випромінювання, в сокові активуються токсичні властивості, підвищуючи чутливість шкіри до ультрафіолету в сотні разів. Навіть одноразове торкання до борщівника призводить до опіків 1-3 ступенів. Опіки, особливо у перші кілька діб, схожі на термічні. Для них характерна гіперемія (почервоніння), водянисті пухирі. Опіки з’являються на вражених ділянках тіла не одразу після контакту, що б могло попередити подальший контакт з рослиною, а через 1-2 дні, розвиваючись поступово під впливом сонячного ультрафіолету. Місця уражень важко гояться, загострюються прояви інших шкірних захворювань.

Аби повідомити про борщівник перейдіть СЮДИ.

Читайте також