Рівняни похизувалися своїми кулінарними вміннями

ЦІКАВІ ПРЕЗЕНТАЦІЇ ТА СМАЧНІ ІДЕЇ ОЦІНИЛИ РОБОТОДАВЦІ

Державна кваліфікаційна атестація слухачів Рівненського центру професійно-технічної освіти державної служби зайнятості – це завжди особлива, піднесена атмосфера, адже випускники презентують свої знання і вміння, підтверджують кваліфікацію та претендують на пропозиції працевлаштування від присутніх роботодавців. На ДКА, що 25 лютого  відбувалася у навчально-виробничому комплексі на вул. І.Підкови,17а, свято смаку і професійності подарували майбутні кухарі. Старший майстер РЦПТО ДСЗ Майя Сульжук коментує, що кухарські здібності є у багатьох слухачів, проте відшліфувати їх, вдосконалити вміння, навчити застосовувати отримані знання, використовувати цінний досвід досвідчених майстрів– першочергове завдання навчального закладу. Якісному навчанню сприяють і відмінні умови. До послуг майбутніх кухарів сучасний навчальний комплекс: обладнані майстерні «Бар», «Ресторан», «Банкетний зал», кухня-лабораторія з усіма необхідними цехами, нові індукційні плити, пароконвектомат, су від, вакууматор, професійний інвентар, посуд.

Майстер виробничого навчання, куратор групи Світлана Клімчук вболіває за кожного свого випускника: напередодні вона ретельно обговорила із ними кваліфікаційні страви, особливості приготування та подачі. Майбутні кухарі не підвели своїх наставників – на осуд державної кваліфікаційної комісії (ДКК) були представлені цікаві, творчі, якісні вироби . Однією із найперспективніших проявила себе Вікторія Корнійчук із Здолбунівщини. Її «М’ясо в ананасі» смакувало авторитетним кухарям-роботодавцям та отримало високі бали. Слухачка професійно запекла тушковане м’ясоізшматочками ананасу та тертим сиром.

При підготовці до ДКА слухачінапередодніготуютьнапівфабрикати, на другий день здаютьтеорію та працюють на кухні.Відповідальний і напруженийпроцесприготуваннястравтриває до 2-х годин. Далі – викладанняна посуд і презентація.

Викладач РЦПТО Олеся Вознюк наголошує, що теоретичні знання дозволяють кухарям зростати, вдосконалюватися, знатися на сучасних тенденціях і професійних особливостях роботи. Особливо збагачують досвід слухачів професійні зустрічі із досвідченими майстрами. Так, група побувала на кухнях кафе «LOK», ресторану «Підкова» та у цехах МПП фірми «Ямуна», що займається спеціями та харчовими добавками. Насичені екскурсії надихають безробітних якісно опановувати професію та орієнтуватися на сучасному ринку послуг.

Майбутні кухарі особливо задоволенні виробничим навчанням у РЦПТО, адже мають змогу навчатися на сучасному обладнанні. До роботодавцівприходятьвжепідготовлені та професійні кадри. Своїнавичкислухачівідшліфовуютьі під час виробничої практики. Оціниливміннямайбутніхкухарів у ГРК «Підкова», ПАБ «Друзі», кафе «LOK», ресторані «Манхетен», а також у навчальних закладах Здолбунівщини, Рівненського району та закладах громадського харчування Млинівщини, Костопільщини, Рокитнівщини.

Присутня на ДКА методист РЦПТО НаталіяМісюравідзначила творчий підхід слухачів при подачі страв. Запам’ятавсяНазар Гайдукіз Костопільщини, який презентував чудового печеного лосося під соусом із картопляним пюре, оздобленим чіпсами. Ексклюзивний підхід, цікаві ідеї та якісне, професійне виконання робіт – головний підсумок навчання. Талановитого випускника запросили на роботу за місцем проживання.

Виділили роботодавці і Марію Дубчак із Млинівщини, яка порадувала цікавим «Пеньком» - холодною закускою із ребер та шампіньйонів у оригінальній подачі. Випускниця також отримала пропозиції від роботодавців.

Присутні на іспитах роботодавці, окрім позитивних відгуків, завжди конструктивно оцінюють кожну кваліфікаційну роботу, вказують на особливості поєднання інгредієнтів, дискутують щодо вибору продуктів та подачі страв. Саме такий формат спілкування дозволяє слухачам максимально врахувати поради і зауваження, відстоювати власну позицію, віднаходити оптимальні шляхи професійного вдосконалення. Голова ДКК, партнер навчального закладу, відомий рівненський шеф-кухар Олександр Медведь (гастрокафеLOK») не стримував емоцій та детально характеризував кожну роботу. Його колеги Аліса Хагенбрух (Кейтерингова компанія «Кульбаба»), представники ресторану «Баржа», пивної ресторації «Кант» та Кав'ярні «Moncafe» обговорювали подачі, визначалися у симпатіях та дискутували навколо тих чи інших страв.

Підсумовуючи роботу групи, оцінюючи професійні знання та вміння, до випускників звернувся Олександр Медведь. Він подякував за вибір професії та побажав натхнення у подальшій роботі. Слухачі отримали свідоцтва державного зразка, а отже повноцінно влилися у команду кваліфікованих вітчизняних кухарів.

Довідково

Професія: Кухар.

Тривалість навчання: 5,9 міс.

Для зареєстрованих безробітних – навчання безкоштовне (за кошти Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття).

Місце навчання: м. Рівне, вул. І.Підкови,17а (за необхідності – надається комфортабельний гуртожиток).

Телефон: 0362 68 37 95, 68 33 49 (старший майстер Сульжик Майя Степанівна).

Читайте також