Рівняни сплачували за газ за заниженими тарифами

фото ілюстративне

Обсяги виробничо-технологічних потреб в тарифах операторів газорозподільних систем занижені майже на 40% Міністерством енергетики та вугільної промисловості ще з 2016 року. 

Неправильний обсяг ВТВ був закладений в тариф і призвів до збитків для всієї газорозподільної галузі, вважають в Асоціації газового ринку України. З того часу обсяги виробничо-технологічних потреб облгазів не переглядались.

Асоціація газового ринку України отримала дані щодо розрахунку реальних обсягів ВТВ від операторів ГРМ. Вони були розраховані відповідно до наказу Міненерговугілля від 23.11.2011 № 737 щодо порядку розрахунків та затвердження ВТВ. За даними всіх операторів газорозподільних мереж загальний обсяг ВТВ по галузі має складати 1,56 млрд куб м. А затверджений міністерством обсяг ВТВ складає тільки 992 млн куб м.

Так, наприклад, ПАТ «Рівнегаз» отримав в тарифі тільки 77% від необхідних обсягів виробничо-технологічних втрат в порівнянні з тим, що ПАТ «Дніпрогаз» - 54%, ПАТ «Одесагаз» - 67%, а ПАТ «Полтавагаз» - 72%.

При затверджені ВТВ на 2016 рік, Міненерговугілля не дотрималося принципів, визначених в наказі №737, та штучно занизило нормативні обсяги ВТВ. Асоціація газового ринку України оприлюднює порівняльний аналіз обсягів ВТВ, які фактично включені в тарифи Операторів ГРМ, з обсягами ВТВ, що мали бути включені до тарифів.

Як зазначають в АГРУ, при прийнятті наказу про затвердження ВТВ на 2016 рік, Міненерговугілля мало виходити з вищезгаданого наказу і затвердити ВТВ, розраховані за трьома методиками. Однак цього не відбулося.В листопаді минулого року НКРЕКП звернулось до Міненерговугілля з запитом щодо відповідності затверджених обсягів ВТВ відповідним Методикам розрахунку, а в грудні 2018 року оператори газорозподільних систем за дорученням профільного міністерства надали повторні розрахунки ВТВ, які ними подавались на 2016 рік.

Прес-служба ГС "АГРУ"

Читайте також