Рівняни створили найбільшу бухгалтерську компанію у Польщі

В останні роки все більше українців не лише виїжджають до Польщі на заробітки, а й відкривають тут бізнес, прагнучи працювати на європейському ринку. Однак, окрім грамотного управління, будь-який бізнес потребує фахівців для його обслуговування - юристів, бухгалтерів, бізнес-аналітиків та податкових консультантів. В іншій країн, незнання мови та особливостей ринку, відсутність грамотного комплексного обслуговування бізнесу часто можуть звести на нівець навіть найбільш фінансово успішні на перший погляд проекти.

Рівнянин Сергій Шаповал у 2013 році заснував у Польщі власну компанію бізнес-аутсорсингу та консалтингу inPL Group. На даний час inPL Group - найбільша у Польщі аутсорсингова група, що займається обслуговуванням компаній з іноземним капіталом у Польщі та працює у напрямку бухгалтерського аутсорсингу, бізнес-аналітики, документального обслуговування бізнесу та інвестіційних проектів різного рівня. Офіси компанії працюють у Варшаві, Любліні, Кракові та Катовіцах. inPL Group є членом Об’єднання бухгалтерів Польщі, Люблінського Клубу Бізнесу, співпрацює з державними органами управління різних воєвудств. Сергій Шаповал часто приймає участь у різноманітних міжнародних бізнес-конференціях, виступаючи в ролі бізнес-аналітика та консультанта з міжнародного бухгалтерського обслуговування.

Сергій Шаповал

Нашим журналістам Сергій Шаповал розповів, як опинився у Польщі, що мотивувало до розвитку, які труднощі бізнесу в Польщі:

«inPL Group вже 6 років працює під керівництвом двох рівнян-партнерів. В Україні я мав значний досвід в управлінні власним бізнесом. По суті справи, я дуже короткий термін свого життя працював на когось, крім себе. Заснована мною в Рівному ще в 2004 році торгова компанія і зараз працює та частково належить моїм партнерам. Другий партнер inPL Group Захар Матійченко довгий час працював на керівних посадах в банківських структурах Рівненщини, але освіту здобував також і в Польщі. Він приєднався до компанії в 2015, - розповідає пан Шаповал. - Переїзд у Польщу був побічним ефектом отримання мною другої вищої освіти в Любліні. Під час навчання, маючи досить високий рівень польської мови, я час від часу допомагав знайомим у вирішенні різних поточних питань, пов’язаних із чиїмось бізнесом тут. З часом народилася ідея проекту inPL (буквально - в Польщі), який потім був зареєстрований як компанія, а згодом як офіційна торгова марка, бренд бізнесу, який ми постійно розвиваємо».

Захар Матійченко

«На даному етапі inPL Group - це компанія бізнес аутсорсингу зі складною структурою. Ми обслуговуємо іноземний бізнес, що заходить у Польщу не залежно від країни походження. Так, через найбліжче сусідство, ми маємо багато клієнтів у України та країн СНД і Прибалтики, але також є значна кількість з Західної Европи, Кореї чи Близького Сходу. Обслуговуємо як малий бізнес, так і великі компанії, а також агенції тимчасового працевлаштування із великою кількістю найманих працівників (100-500 і більше), - пояснив Захар Матійченко. - Відділ e-commerce займається виведенням компаній на ринки Польщі та Європи, наші фахівці складають бізнес-аналітику, реєструють компанії, роблять необхідні торгівельні дозволи, працюють з торговими мережами, складами, допомагають запускати інтернет-магазини. Відділ транспортного обслуговування займається реєстрацією та обслуговуванням транспортних компаній в Польщі (без послуг логістики)».

На початковому етапі inPL Group складалась із Сергія і Катерини Шаповал. Пані Катерина робила рекламу, статті на сайт, створювала логотип, привертала зовнішні джерела. Перший час компанія займалася досить популярними тоді послугами - реєстрацією компаній в Польщі та документального супровіду.

«Першими клієнтами були ми самі і ті компанії, які ми реєстрували, а також деякі наші друзі. Відразу був створений наш перший сайт www.inpl.com.ua, всю СЕО по сайту, побудову рекламних кампаній, написання статей і просування - робили самі, - каже пан Шаповал. - Зараз основною сторінкою компанії є www.inpl.eu. Нам не хотілося бути подібними до багатьох наших співвідчизників - гарними хлопцями, які  «вирішують питання» в Польщі, тому ми почали будувати співпрацю з державними органами Люблінського воєводства - відвідувати конференції, тренінги.

Катерина Шаповал

У 2014 році разом із Департаментом із залучення інвестицій Люблінського воєвудства і Клубом Експортерів України ми організували економічну місію у Люблінське воєводство представників українського бізнесу. Разом з представниками місцевих органів управління ми показували групі українських бізнесменів регіон, розповідали про вільні економічні зони, можливості розвитку в Польщі.

Коли з 2015 року до inPL Group приєднався Захар Матійченко, основною діяльністю стало бухгалтерське обслуговування бізнесу з іноземним капіталом, на той час - в першу чергу українського.

"Після цього розпочався розвиток бухгалтерської компанії, були прийняті на роботу перші бухгалтери. Зараз у чотирьох офісах компанії працює понад 30 штатних бухгалтерів (більша частина -  поляки), секретаріат, відділ маркетингу, відділ e-сommerce та обслуговування бінесу, відділ документального обслуговування транспортних компаній та кадрів. Всі наші працівники штатні -  офіційно оформлені досвічені спеціалисти. Правову підтримку всіх рівнів складності надають партнерські юридичні групи.

Через те, що другий офіс inPL Group був відкритий в Кракові, де на той час вже сформувалися великі групи російськомовних/україномовних емігрантів, ми організовували там безкоштовні семінари для всіх охочих із бухгалтерського обліку та податків. В ті роки(2014-2015 роки) такого не робив ще ніхто. У Польщі зовнішній бухгалтерський аутсорсинг - це основна форма обслуговування для малого та середнього бізнесу, оскільки різниця у вартості між утримуванням власного бухгалтера та бухгалтерським обслуговуванням на аутсорсингу значна»», - пояснив пан Шаповал.

За словами Сергія, ідея проекту з'явилась із власного досвіду роботи з бухгалтерськими компаніями в Польщі - коли в результаті роботи отримували більше питань ніж відповідей:

«Невчасно подані звіти, забуті і втрачені документи і труднощі в комунікації (навіть не мовні бар'єри, тому що мовою ми володіли досить добре),невміння і небажання польських бухгалтерських компаній пояснювати щось іноземцю, який не до кінця орієнтуєтеся в законодавстві, бухгалтерії і податках, чужих для його країни). Польські бухгалтерські компанії тільки зараз починають розуміти, що працювати з іноземним бізнесом треба по-іншому: через відсутність знань у процесі роботи часто виникає багато технічних питань.

Також наші люди мають інше, досить стереотипне ставлення до бухгалтерії, коли кожен приватний підприємець має «свого» бухгалтера, доступного і вдень, і вночі і до роботи з аутсорсингом просто не звик. Крім того, алгоритм роботи польських бухгалтерських компаній навіть зараз дуже простий і побудований на механічній подачі звітів: клієнт приніс документи - по них зробили звіт, не приніс - не зробили. Ніхто нагадувати, вчити, а тим більше, оптимізовувати витрати і давати поради не буде. Зіткнувшись із таким ставленням і маючи за спиною досвід побудови бізнесу в Україні, а також фінансову освіту, отриману в Польщі, ми прийняли на роботу першого бухгалтера, яка зараз є нашим головним, і вже 6 років будує з нами команду по всій Польщі».

Високий стандарт обслуговування inPL Group забезпечує шляхом постійного розвитку, навчання кадрів, а також якісним програмним забезпеченням і технічною базою - вся інформація зберігається не на «хмарах», а на стаціонарних власних серверах із високим рівнем захисту персональних даних.

«Великих капіталовкладень на початковому етапі не вимагалося, ми просто брали ідею і розвивали, намагаючись робити це так, як нам здавалося буде добре і правильно, навіть якщо це не було притаманно польському «клімату». Нам дуже пощастило з нашим першим офіційно прийнятим на роботу польським бухгалтером, тому що вона нам повірила. Фактично якоїсь суми на старт у нас не було. На зарплату співробітникові, як і на оренду житла,заробляли поточними послугами.  Кредит довіри до іноземців в Польщі, тим більше у провінції, 6 років тому був досить низький.

Не було зрозуміло, як іноземці будуть платити. Комусь не пасував підхід керівництва, комусь було важко зламати стереотип, коли поляк працює на українця, а не навпаки, - додає пан Захар. - Але ми ніколи не намагалися керувати людьми в традиційному розумінні цього слова, а завжди прагнули працювати більше за підлеглих, з одного боку ставлячи себе в приклад, а з іншого дотримуючись субординації і поваги до працівників. В нашому розумінні бухгалтерського обліку кожен клієнт міг прийти і отримати безкоштовно фахову консультацію зрозумілою для себе мовою, зателефонувати чи написати. Такий підхід до роботи клієнти оцінили дуже швидко. Ми не встигали знаходити персонал, тому незабаром прийшли до висновку, що потрібно знаходити випускників хороших профільних вузів і навчати. Тепер ми молодий, грамотний колектив. Усі бухгалтери отримують гідну зарплату, тому тих, хто від нас звільнився за ці роки, можна порахувати на пальцях. З тих випускників, кого ми приймали на роботу 4-5 років тому, виросли хороші спеціалісти. Переважна більшість наших співробітників – поляки».

Звичайно, окрім успіхів та стрімкого розвитку компанія має свої труднощі.

«Найскладніше для нас зараз - це управління власним часом та резервами - тайм-менеджмент - коли потрібно приймати швидкі рішення в короткі терміни та управляти великою кількістю інформації,а також боротьба із заборгованостямиНайчастіше, несплата за послуги закінчується розірванням договору з клієнтом. Проблемою також є невчасна доставка документаціі, іноді документи взагалі не привозять, хоча ми весь час розсилаємо інформацію з нагадуваннями та змінами в законодавстві. Найскладніше з клієнтом - дотримуватися максимального рівня сервісу і одночасно максимальної дистанції, яка не дозволить дзвонити вам в суботу вранці з питанням на кшталт «А зателефонуйте в банк, а то я по-польськи не говорю, а ви все одно там на місці?». Таке, нажаль, теж іноді трапляється, - розповів нашим журналістам пан Сергій. - На щастя, з кожним роком все менше».

«Зараз наш клієнт – це люди, 90% яких займаються бізщнесом у Польщі свідомо.  Ми обслуговуємо різні фірми – як приватніпідприємці, так і ТОВ, серед яких польський дитячий фонд, медичний заклад, є великі виробничі підприємства і так звані «агенції тимчасового працевлаштування», багато транспортних компаній. Бізнес різний, але в більшості випадків це - працюючі прибуткові структури, які належать як іноземцям, так і полякам», - розповідає Захар Матійченко.

Звісно, як і в будь-якому бізнесі є і конкуренція. 

«Конкуренція з’явилась останнім часом, коли польські бухгалтерські бюро почали приймати на роботу російськомовних спеціалістівА також, все більше іноземців намагаються створити, подібні до нашої, бухгалтерські компанії. Однак, будь-яка конкуренція — це стимул до розвитку», - зазначив Сергій Шаповал.

Однак, inPL Group відрізняється багажем знань, здобутих за шість років.

 «У першу чергу досвідом - за 6 років багаж знань про ринок Польщі, країн СНД і Європи набагато більше, ніж у рядового польського бухгалтера. Досвід дає змогу в розмові з перших слів зрозуміти за чим прийшов клієнт, де він зробить помилки, а де у нього все вийде, а якщо не вийде, то чому, - додав пан Матійченко.

Такий комплексний підхід дає змогу бути першими в сегменті бухгалтерського та бізнес-обслуговування і утримувати позиції, - додав Сергій. - Наступний крок - комплексне обслуговування великих інвестиційних проектів і залучення інвесторів національного рівня у Польщу.

Читайте також