Рівняни започаткували еко-бренд і постачають паперові соломинки по всій Європі

Екологічні товари не є новинкою за кордоном і екологічні стартапи там монетизують доволі часто. В Україні мода на "еко" зародилась нещодавно, однак українські бізнесмени вже активно розвиваються у цьому напрямку.

Рівняни також не пасуть задніх і ловлять хвилю трендів. Відтак у Рівному з’явилось виробництво екологічних паперових соломинок для напоїв. Один із засновників бренду EcoFriendly Богдан Процюк розповідає, що підштовхнуло його до цієї ідеї саме популярність теми екології.

«Людство перебазовується, хоче йти в ногу з часом. Це змушує рухатись у бік екологічності, тому що досить багато проблем із пластиком. До цього у мене були різні види діяльності. Я досить довгий час працював на державній службі, а потім пішов у бізнес. Я зрозумів, що для мене потрібно не просто щось нове, а щоб я ніс якусь соціальну роль. Тому виникла така ідея. Поспілкувавшись із своїми друзями, я зрозумів, що хочу у цьому напрямку працювати. Думаючи, яку нішу я саме обрав би, я зрозумів, що в Україні немає підприємства, яке б виготовляло паперові соломинки для напоїв»,  - розповідає пан Процюк.

За словами бізнесмена, перед тим, як почати бізнес, він проаналізував ринок – Європа уже досить активно використовувала такі трубочки. В Україні, нажаль, на законодавчому рівні це ніяк не гарантується. Крім того, на думку пана Богдана, наші люди не дуже соціально свідомі, на відміну від європейців і американців.

До слова, сусідня Білорусь, з якою співпрацюватимуть EcoFriendly, вже з 1 січня 2021 року відмовляється від використання пластикового посуду і переходить на паперову продукцію.

Попри все, підприємець розповідає, що попит на таку продукцію в Україні є.

«Є багато топових закладів, які дбають про свого клієнта і замовляють у нас активно продукт. Підприємці та власники бізнесу стають свідоміші. Люди задоволені нашою продукцією, адже трубочка компостується, на відміну від китайського аналогу. Вона термостійка – підходить для гарячих напоїв та алкоголю», - ділиться Пан Процюк.

На момент запуску EcoFriendly були першими в Україні, хто поставив таке виробництво. Обладнання партнери Богдан Процюк та Олег Гапончук закуповували у Китаї. Вся лінія повністю автоматизована і не потребує великого штату для обслуговування.

«Технологія не нова, а запозичена. За період карантину в нас з’явилися конкуренти, однак ми залишаємося унікальними тим, що ми маємо технологію, яка дозволяє трубочці бути стійкою. Наприклад, китайська трубочка, яка є на українському ринку, підходить тільки для холодних напоїв. Вона просто розмокає в гарячих напоях. В нас є особливості, наприклад, можливість брендування, що не може запропонувати закордонний конкурент», - повідомляє підприємець.

За його словами, бренд орієнтується на всю Європу.

«Український ринок досить маленький для нас, адже у нас висока продуктивність обладнання. Ми можемо задовольнити потребу всієї України, якщо така буде. Зараз ми не використовуємо обладнання на повну потужність, тому що нема такого попиту на продукцію. Наразі ми підписали контракт з Білорусією, є замовлення через дистриб’юторів на Польщу, будемо виходити через платформу Amazon на «штати».  Ми для Америки зараз готуємо унікальний продукт – лінійка тематичних паперових соломинок. Зараз не відкриватиму всі секрети. Також будемо співпрацювати з Німеччиною, Францією», - ділиться досягненнями чоловік.

З міською владою Рівного підприємці поки не співпрацюють, хоча не виключають такої перспективи. Окрім виробництва еко-товарів, бренд долучився до акції «Озеленення України».

«Наша компанія долучилася до висадки дерев. Зараз ми плануємо на нашому сайті запустити лічильник і згідно того, скільки продукції ми будемо продавати, ми рівноцінно будемо висаджувати таку ж кількість дерев. Фактично, люди, які купують товар, будуть долучатися до благодійності. Цей соціальний проект вже в розробці», - пояснив пан Богдан.

Ілюстративне фото

На думку, підприємця, найскладніше у започаткуванні еко-бізнесу – це переконати людей у потрібності такого продукту. За його словами, наші люди не хочуть платити більше, якщо є дешевий пластиковий аналог. Щоб популяризувати продукт, EcoFriendly робить ставку на лідерів думок та блогерів.

Також важливим аспектом є фінанси. За словами пана Процюка, при створення бренду вони використовували лише власні кошти – спонсорів не залучали.

«Ціна такого обладнання в районі 50-70 тисяч доларів. Крім того, варто розуміти, що є витрати на приміщення, на організацію складу. Потрібно зробити всі документи – ми робили сертифікат якості на наш продукт та гігієнічний висновок Міністерства охорони здоров’я. Це ще одна з переваг над нашими конкурентами, адже у них цих документів немає»,  - розповідає  рівнянин.

Обладнання, на якому виробляють соломинки

За словами підприємця, компанія працює як з посередниками та дистриб’юторами, так і з кінцевим покупцем. Бренд «живий» та постійно розвивається. Наступного року власники хочуть розширити відділ продажу та докупити обладнання.

«Місія компанії – це стати увійти у ТОП-3 в Україні з продажу еко-товарів для готельно-ресторанної сфери. А далека і висока візія – це задовільнити потребу кінцевого клієнта паперовою продукцією так, щоб звільнити планету від пластику», - ділиться планами Богдан Процюк.

Підприємець зізнається, що займатися бізнесом в Україні складно. Однак, закликає молодь не впадати у відчай і не зупинятись попри перешкоди. Головне на початку, за словами пана Богдана, підійти до справи зважено та відповідально.

«Обов’язково потрібно зважити, адже я по собі знаю, в мене був не один бізнес. Зараз це вже, напевно, восьмий. Були такі, що давали прибуток, були і такі, що прогоряли. Це добре, коли людина горить якоюсь ідеєю, але потрібна холодна голова, прорахунок. У молодих людей зараз не так багато грошей, щоб ними ризикувати. Якщо ти гориш ідеєю, бачиш у цьому майбутнє, то потрібно пробувати і ніколи не зупинятись. Завжди буде багато людей, які будуть відмовляти і говорити, що це не можливо і не прибутково. Але потрібно просто йти до своєї мети», - підсумував засновник бренду EcoFriendly.

Фото - Рівняни

Читайте також