Рівнянка відсудила у міськради 275 тис грн за знесений біля "Авангарду" кіоск

Фото Суспільне

Власниця знесеного кіоску у Рівному відсудила у міськради 275 тисяч гривень компенсації. 

Як йдеться у рішенні суду, із позовом звернулась власниця МАФУ на вулиці Замковій, біля стадіону "Авангард". За її словами. кіоск там стояв на орендованій землі з 2013 року. У жовтні минулого року договір оренди закінчився, і міськрада не стала його продовжувати. 

Згодом міська влада вирішила знести кіоск. За оцінкою експерта, позивачці було нанесено збитків на суму 275, 1 тис. грн. 

Натомість представник міськради просив суд відмовити у задоволенні позову. 

ВІдповідач пояснив, що у липні 2022 року до міськради звернувся забудовник, який зводить житловий комплекс неподалік, та просив перевірити законність розміщення тимчасових споруд. 

Власники на зв'язок не виходили, тож було вирішено знести павільйони. Власник четвертого кіоску обіцяв це зробити сам. 

Виявилось, що один з цих торгових павільйонів, що належить позивачці, за документами був зареєстрований як об'єкт нерухомого майна. Тож він не підлягав знесенню. У міськраді ж пояснили, що за ззовні будівля виглядала як звичайний кіоск, бо не мала фундаменту і була обшита металопрофілем. 

Проте суд ці аргументи не взяв до уваги. 

- Відповідач будь-яких доказів, що торговий павільйон, був тимчасовою спорудою не надає. Натомість, вказаний об`єкт зареєстрований за позивачем на праві власності як нерухоме майно.

Право власності позивача на вказаний об`єкт як об`єкт нерухомого майна не припинено, державна реєстрація не визнана не законною та не скасована... Відтак неправомірність дій відповідача по знесенню торгового павільйону, належного позивачу в даному випадку є доведеною.

Вказаними діями відповідач завдав позивачу шкоди. Між неправомірними діями відповідача та завданою позивачу шкодою є безпосередній причинний зв`язок та є вина відповідача. Як наслідок, завдана відповідачем позивачу шкода підлягає відшкодуванню відповідачем, - зазначає суд. 

Таким чином суддя Олена Першко задовольнила позов повністю та стягнула з виконкому міськради 275, 1 тис грн. 

Читайте також