Розстріл у Бучі: журналісти ідентифікували російського окупанта зі статті NYT

Видання The New York Times 20 травня опублікувало матеріал про розстріл російськими окупантами дев'яти мирних жителів Бучі. Окупанти в одному із будинків знайшли чоловіків, допитали, а потім розстріляли їх. 

Статтю супроводжували кадри з камери відеостереження, яка знаходилась через дорогу від місця страти. На записі зафіксовані російські десантники. 

Журналістам видання Важные истории вдалсь ідентифікувати одног з окупантів. З веилкою вірогідністю на фото The NYT справа стоїть 37-річний Чингіз Атантаєв. На це вказують сервіси розпізнавання облич та зібрані журналістами дані. 

Атантаєв - уродженець Магадана, проте вже багато років живе у Пскові. Саме там дислоковані 104 та 234 десантно-штурмові полиці (в/ч 32515 та в/ч 74268 відповідно), які, за повідомленням The New York Times, займалися зачисткою Бучі.

У соцмережах Атантаєв підписаний на численні групи, пов'язані з армією, зброєю та бойовими єдиноборствами. Крім того, у 2017 році, домагаючись покращення житлових умов, він подавав до псковського суду позов до Міноборони «про визнання неповнолітньої доньки його дружини членом сім'ї військовослужбовця».

Востаннє Атантаєв заходив на свою сторінку у ВКонтакте 12 квітня.

Журналісти зателефонували його дружині Тетяні Чеснак, однак вона відмовилася зв'язати їх із Чингізом і відповідати на будь-які питання про чоловіка.

Проте сказала, що статтю в The New York Times вважає "однозначно фейком":

«Самі гляньте, солдати там гладко поголені. Як ви гадаєте, вони там у такому вигляді ходили чи що? Тому де вони взяли ці фотографії взагалі незрозуміло».

 

Читайте також