Роз`яснення ТОВ "Рівнетеплоенерго" щодо "граничної ціни" гігакалорії

Фото - відкриті джерела; Ілюстративне фото

Пунктом 1 постанови Кабінету Міністрів України від 26 червня 2019 року №560 передбачається встановлення на опалювальний сезон 2019/2020 граничних цін/тарифів на послуги для населення з постачання теплової енергії на рівні 1400 грн/Гкал (з ПДВ) у разі оснащення приладами обліку або 35,21 грн/м2 (з ПДВ) – у разі відсутності приладів обліку; та на послуги постачання гарячої води: за умови підключення рушникосушильників до системи постачання гарячої води - 83,66 грн/м3, у разі відсутності рушникосушильників – 75,74 грн/м3. В той же час Законом України «Про житлово-комунальні послуги» не передбачено повноважень Кабінету Міністрів України щодо встановлення граничних тарифів на зазначені комунальні послуги.

Встановлення Кабінетом Міністрів України граничних тарифів на комунальні послуги суперечить ст. 10 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», якою передбачено, що ціни (тарифи) на комунальні послуги встановлюються за домовленістю сторін, крім випадків, коли відповідно до закону ціни (тарифи) є регульованими. У такому разі ціни (тарифи) встановлюються уповноваженим законом державними органами або органами місцевого самоврядування. Відповідно до ст.20 Закону України «Про теплопостачання» тарифи на теплову енергію, реалізація якої здійснюється суб’єктами господарювання, що займають монопольне становище на ринку, є регульованими.

Затвердження тарифів віднесено до повноважень Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

Товариству з обмеженою відповідальністю «Рівнетеплоенерго» тарифи на теплову енергію, її виробництво, транспортування, постачання для різних категорій споживачів встановлює НКРЕКП.  

Встановлений Кабінетом Міністрів України граничний розмір тарифів на зазначені комунальні послуги є необґрунтованим та таким, що призводить до виникнення різниці в тарифах. Зокрема, в структурі тарифу на теплову енергію ТОВ «Рівнетеплоенерго» лише паливна складова становить 1425,73 грн., а це 80,2% тарифу. Відповідно до ст.10 Закону України «Про державне регулювання у сфері комунальних послуг» тарифи на комунальні послуги суб’єктів природних монополій та суб’єктів господарювання на суміжних ринках повинні забезпечувати відшкодування всіх економічно обґрунтованих планових витрат на їх виробництво з урахуванням планового прибутку.

Встановлення тарифів на комунальні послуги, нижчих за розмір економічно обґрунтованих витрат на їх виробництво, не допускається і може бути оскаржено в суді.

            Статтею 20 Закону «Про теплопостачання» визначено, що тарифи на теплову енергію повинні забезпечувати відшкодування всіх економічно обґрунтованих витрат на виробництво, транспортування та постачання теплової енергії. Встановлення тарифів на теплову енергію нижче розміру економічно обґрунтованих витрат на її виробництво, транспортування та постачання не допускається.

          Статтею 15 Закону України «Про ціни і ціноутворення» встановлено, що Кабінет Міністрів України, органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування , які встановили державні регульовані ціни на товари в розмірі, нижчому від економічно обгрунтованого розміру, зобов’язані відшкодувати суб’єктам господарювання різницю між такими розмірами за рахунок коштів відповідних бюджетів. Установлення Кабінетом Міністрів України, органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування державних регульованих цін на товари в розмірі, нижчому від економічно обгрунтованого розміру, без визначення джерел для відшкодування різниці між такими розмірами за рахунок коштів відповідних бюджетів не допускається і може бути оскаржене в судовому порядку.

           Встановивши постановою від 26 червня 2019 р. №560 граничні тарифи на комунальні послуги, Кабінет Міністрів України не передбачив зобов’язання щодо відшкодування різниці в тарифах для теплопостачальних підприємств.

          Асоціація міст України звернулася до Прем’єр-міністра України О.Гончарука і наполегливо просить ініціювати скасування постанови Уряду від 26.06.2019 №560 як такої, що несе загрозу припинення діяльності підприємств комунальної теплоенергетики і, відповідно, надання послуг з постачання теплової енергії та гарячої води громадянам.

Читайте також