Секретар Рівнеради хоче зробити роботу депутатських комісій більш відкритою

Рівнянам стане простіше відслідковувати, на якій стадії розгляду перебуває той чи інший проєкт рішення міської ради. Стандартна процедура передбачає, що перш ніж бути винесеним на сесію, проєкт повинен пройти низку профільних комісій, члени яких можуть вносити правки, зауваження тощо.  

Чи не на кожну сесію міської ради виноситься декілька сотень питань. Рівнянам, щоб дізнатись, на якій стадії розгляду їх проєкт рішення і коли за нього будуть голосувати, потрібно йти у міську раду і випитувати, чи розглянули їх питання. Люди не завжди мають змогу прийти на засідання комісії чи сесії і розповісти про свою проблему чи аргументувати, чому цей проєкт рішення важливий. 

Тож у міській раді взялись зробити цей процес відкритішим. Вже з нового 2022-го року запрацює додатковий електронний сервіс, який дозволить слідкувати за тим, на якій стадії перебуває той чи інший проєкт. Ініціатор цих змін – секретар Рівнеради Віктор Шакирзян розповів, що така новація дозволить зробити роботу комісій і депутатського корпусу ще більш відкритими.

«Перед сесією засідають комісії і дуже багато тоді є звернень від рівнян про те, коли його питання потрапить на сесію. Ми побачили, що в цьому є проблема, тож взялись зробити цей процес більш прозорим. Я запропонував нашим працівникам апарату зробити так, щоб на сайті міської ради розмістити інформацію про етапи, які проходить проєкт рішення. Якщо проєкт рішення публікується на сайті міської ради, людина може відслідкувати, яка комісія його розглядає, коли, де тощо. Якщо комісія певне питання відкладає чи буде виїзд, це туж буде відмічено на сайті», - розповів Віктор Шакирзян. 

Зміни можна буде побачити у розділі «Проєкти рішень Рівнеради». Начальник контрольного відділу апарату ради та виконавчого комітету Микола Полюхович розповів, що зміниться:

«Що ми маємо зараз: у нас є дата оприлюднення проєкту, є сам проєкт рішення і можна подивитися автора та скачати документ. Цього недостатньо, тому що є багато інших запитань. Зокрема, де перебуває той чи інший проєкт рішення, на якому етапі розгляду. Тому додасться ще кнопка «статус» справа. Це буде оперативна актуальна інформація про певний проєкт рішення. І при натисканні буде відображатись детальна інформація про розгляд того проєкту рішення, розклад комісій, результати розгляду на комісіях: зауваження, відкладення тощо. Буде також позначка – рекомендовано внести в порядок денний сесії міської ради. Цей весь шлях, який буде проходити проєкт рішення, буде відображатись на одному ресурсі». 

Електронний сервіс, який працюватиме на базі сайту Рівненської міської ради, створила команда апарату ради. На це фактично не було витрачено коштів із міської казни, а працівників, які розробили такий сервіс, заохотили преміями. Вже з нового року він запрацює у звичному режимі.

Читайте також