Секрети вирощування малини: як досягнути великого урожаю

Майже у кожного на дачі або в городі знайдеться кілька кущів малини. Але не всі вони можуть порадувати своїх господарів великою кількістю ягід. Садівники, які прикупили саджанці врожайних сортів, можуть не турбуватися. Тим же, кому дісталося в спадщину старе господарство, необхідно дуже постаратися, щоб малинник приносив багато великих та солодких ягід.

Існує декілька простих секретів, які допоможуть отримати великий урожай малини, підтримуючи кущі в гарному стані. Головне — знати, чого потребує рослина і що їй заважає повноцінно розвиватися, даючи багато ягід. Отже, розберемося, як підвищити врожайність малини своїми силами.

Багато світла

Малина не переносить затемнених ділянок. Невелику тінь в ранкові та вечірні години вона здатна перенести. Але протягом усієї доби рослині потрібна достатня кількість сонячного світла. Тоді вона зможе добре розвиватися і давати смачні плоди. Відповідно, якщо малина посаджена на ділянці, де не вистачає природного освітлення, варто її пересадити восени або навесні на сонячне місце. Результати не змусять себе чекати, і скоро можна буде побачити значну різницю в урожаї.

Правильний полив малини

Навіть за допомогою одноразової великої порції води можна набагато збільшити плодоношення. Але при цьому важливо і не переборщити, створювати навколо малинників болото не варто. Треба намагатися дотримуватися розумної міри. Добрими підкажчиками стануть погодні умови та стан ґрунту. Якщо йдуть постійні дощі, слід зменшити старання і пригальмувати полив. Потрібно пам’ятати: не можна допускати, щоб земля під кущем була сухою. Це знизить врожайність в рази.

Про добриво для малинників

Малина сама по собі невибаглива культура. Але від зайвої турботи у вигляді підгодівлі ніколи не відмовиться і віддячить хорошим плодоношенням.

Якщо в період висаджування земля була вже підживлена (перегноєм або компостом) з розрахунку 10 кілограмів на один квадратний метр, тоді цього харчування вистачить малині на довгий час.

Якщо ж дії з удобрення ґрунту не проводилися, то потрібно обов’язково підгодувати рослини. Підживлення ґрунту краще проводити навесні та влітку. Для добрива можна вибрати наступні компоненти:

  • Органічні або комплексні види добрив.
  • Пташиний послід і перепрілий гній. Останній краще використовувати в осінню пору року.
  • Торф. Його можна використовувати в будь-який сезон.
  • Попіл. З нього можна зробити настій. Додавати в ґрунт після відцвітання малини та в період формування ягід.
  • Азотні рідкі добрива — коров’як. Можна приготувати самостійно. У них рослина відчуває потребу навесні, для того щоб отримати хороші умови для зростання і розвитку.
  • Комплексна мінеральна підгодівля. Слушна нагода року для використання цих добрив — весна і літо.

Проріджування малини

Малинник має особливість швидко розростатися, тому, що нові кущі інтенсивно ростуть протягом вегетативного періоду. Для багатого врожаю малини їх потрібно обов’язково видалити. Молоді кущі витягують в основних добру половину поживних елементів, що призводить до зниження кількості ягід на виході.

Слід знати, як правильно видаляти молоді пагони. Їх не потрібно викопувати або тягнути з землі. Для цього треба використовувати секатор, обрізавши їм кущ під самий корінець.

Мульчування

Щоб утримати вологу в ґрунті, його потрібно мульчувати. Протягом усього літа треба постійно додавати мульчу. Це може бути: солома, торф, тирса.

Позбавлення від шкідників

Кущі малини рідко, на відміну від інших рослин, схильні до дії шкідників. Але якщо ягідник все ж піддався «атаці», краще відмовитися від використання хімічних препаратів і взяти на озброєння народні методи

Наприклад, від попелиці та комах 100 грамів порошку гірчиці додати в 10 літрів води та обробити кущі.

Якщо з’явився грибок, то від нього допоможе позбутися зола і господарське мило. 300 грамів золи розчинити в 10 літрах чистої рідини та настояти. Потім в цей розчин, попередньо проціджений, додати 40 грамів мила. Цим настоєм обробити малину.

Читайте також