Сезон полуниці 2021: поради, як обрати солодкі та корисні ягоди

Щороку влітку починається сезон солодкої і корисної полуниці. На прилавках магазинів і ринків можна споглядати цю соковиту і ароматну ягоду вже в кінці травня, а в червні її повно скрізь. Але як купити дійсно корисні ягоди полуниці і не стати жертвою шахраїв-продавців та їхніх друзів нітратів?

Як правильно вибрати полуницю, щоб вона принесла тільки користь, а не шкоду. З точністю на 100% відповісти можуть лише мікробіологи або фахівці, які досліджують ту чи іншу партію ягід, ми ж постараємося розібратися як мінімізувати ризик отруєння полуницею влітку і покупки шкідливої ягоди з нітратами або іншими шкідливими речовинами. Вирощена в натуральних умовах полуниця дуже корисна для здоров'я людини. Нижче прості корисні практичні поради допоможуть при виборі полуниці влітку.

Як правильно вибрати полуницю

  • Час продажу. Слід відразу сказати, що рання полуниця може містити нітрати та інші шкідливі для людського організму хімічні речовини. Не варто купувати полуницю не в її сезон, якщо ви не впевнені в її якості.
  • Колір ягід полуниці. Стигла полуниця повинна мати яскраво-червоний колір. Білі верхівки ягоди говорять про її нестиглість, а темно-червоний колір ягоди може свідчити про те, що вона переспіла. Коричневі м'яті боки ягоди говорять, що вона вже почала псуватися. Також неприродно темний колір може говорити про наявність нітратів у ягоді. Остерігайтеся таких ягід для запасу її у вигляді заморозки або варення на зиму.
  • Зелені і щільні хвостики на ягодах говорять про те, що її зовсім недавно зірвали з грядки, а ось пожухлі хвостики є свідченням того, що полуниця вже несвіжа. Про це ж говорить і полуниця без хвостиків. Ніхто не буде для краси відривати хвостики від ягід, так як це досить трудомісткий і невдячний процес. А ось відірвати, щоб продати несвіжу полуницю — це варіант.
  • Насіння на свіжій стиглій ягоді полуниці повинні бути в деякому поглибленні.
  • Запах полуниці повинен мати виражений характерний відтінок. Ви відчуєте аромат соковитої ягоди за кілька метрів, якщо у вас не закладений ніс, звичайно ж. А ось недозріла полуниця має слабкий запах.
  • А ось розмір ягід не повинен вас лякати, так як величина ягоди залежить від її сорту. Є сорти з маленькими і просто величезними ягодами. Якість ягід за їх розміром неможливо визначити.

Хорошу стиглу полуницю без нітратів і хімікатів гріх не заморозити на зиму, а яке смачне полуничне варення взимку з гарячим чаєм!

До речі, вважається, що при тепловій обробці вітаміни знищуються, тому корисніше їсти все-таки свіжі ягоди, тому не забудьте влітку побалувати себе смачними ягодами і фруктами.

Джерело

Читайте також