Що буде із медичною реформою на Рівненщині?

1 квітня – старт другого етапу медреформи вторинної (спеціалізованої) та третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги. В.о. начальника Управління охорони здоров’я РОДА Олег Вівсянник прокоментував, що за зміни чекають на пацієнтів та заклади охорони здоров’я, тобто КНП.

Тож до вузьких спеціалістів тепер має направити сімейний лікар, педіатр чи терапевт, з якими підписана декларація. Без направлення лікаря можна звернутися до екстреної меддопомоги, акушера – гінеколога, стоматолога, педіатра, психіатра та нарколога.

Тепер запрацює Програма медичних гарантій з 27-ми пакетів . В ці пакети включено всі види меддопомоги. Це пологи, хірургічні операції, допомога при гострому інфаркті міокарда, мозковому інсульті, лікуванні туберкульозу, психічних розладів тощо.https://nszu.gov.ua/likar-2020. Лікарні отримуватимуть кошти від НСЗУ в залежності від обсягу та типу медпослуг, що вони надали. А тут залежить яку лікарню обрали пацієнти.

Кошти за послугу сплачує НСЗУ, а не пацієнт. Адже тепер кожна послуга має фіксовану ціну. Хоча ціна ще остаточно Мінфіном не узгоджена.

Раніше передбачалося, що фінансуватимуть лікарні за системою – 60% передплата із загального бюджету та 40 % - пакет послуг. Пандемія коронавірусу внесла свої корективи. НСЗУ ініціювало давати стовідсоткову передплату упродовж наступних трьох місяців.

За інформацією пресслужби управління охорони здоров'я РОДА

Читайте також