Що буде з курсом валюти в Україні після карантину: прогноз Нацбанку

Фото - ілюстративне

Яків Смолій переконаний, що після скасування карантинних обмежень в Україні українці не побіжать купувати долари. Однак, якщо певні коливання на валютному ринку відбудеться, то НБУ вміє з ними справлятися. Водночас голова Національного банку додав, що готівка була доступна українцям для обміну ще під час карантину. Про це Смолій сказав в інтерв'ю BBC News Україна, пише 24 канал.

Зокрема, він нагадав, що банківські відділення та небанківські пункти обміну не були закриті на час карантину. Тож українці могли вільно обмінювати валюту.

- Сьогодні системні банки мають можливість надавати послугу обміну валюти онлайн через банківські додатки. Тобто клієнти, які мали безготівкову гривню, мали й можливість поміняти її на безготівковий долар. Населення мало змогу обміняти гроші, коли хотіло, – зауважив Смолій. 

Він додав, що НБУ не очікує, що після завершення карантину усі масово побіжать купувати долари. Він також сказав, що

"для нас коливання курсу не є якоюсь страшилкою, ми вміємо з ними справлятися".

"Як ви бачили у березні, коли був певний ажіотаж, ми виходили на ринок з інтервенціями. Ми продали понад 2 мільярди доларів, щоб стримати ці ажіотажні настрої. Сьогодні курс навіть трохи укріпився, і ми викуповуємо долари на ринку в міжнародні резерви", – пояснив голова НБУ.

Що буде з курсом після скасування карантину: думки експертів

  • Секретар урядової Ради з питань економічного розвитку України Ярослав Жаліло вважає, що тільки-но економіка пожвавиться після пом'якшення карантину, то може відбутись певне просідання гривні. За його словами, українська економіка залишатиметься цікавою для потенційних інвесторів, тому це буде підтримувати курс валют.
     
  • Інвестиційний банкір та фінансовий аналітик Сергій Фурса сказав, що гривня може сягнути й небувалої позначки у понад 30 одиниць за долар. А ситуація на валютному ринку буде багато в чому залежати від того, як довго триватиме карантин в Україні, та як швидко буде відбуватися відновлення економіки.

Читайте також