Що модно садити і вирощувати у 2021 році (фото)

Забудьте про ідеальні клумби і діжки з геранню, у цьому році модні трави і злаки, вічнозелені рослини, яскраві садові квіти, міні-сади і городи на балконі.

1. Вічнозелені рослини

До категорії вічнозелених рослин входить велика кількість хвойних та листяних культур. Завдяки своєю "свіжому" вигляду навіть взимку ці рослини завоювали любов багатьох садівників. До цих категорій входять: рододендрони, самшити, туї, ялини і  ялівці, верески, камелії, плющі та інше. Широкий асортимент вічнозелених дозволить створити яскравий та "соковитий" сад, який буде радувати око всі чотири сезони.

2. Літні садові квіти

Садові квіти, які вирощували ще наші бабусі, цьогоріч набирають популярність. Саме запашні піони, яскраві тюльпани і нарцизи, пишні флокси та милі люпини стануть окрасою саду 2021. Такі квіти є невибагливі та не потребують багато уваги, що зручно. Вони красиво виглядають на клумбах та при змішування можуть створити казковий саз, наче з картин. Також варто звернути увагу на в'юнкі рослини: клематиси, плющі, горошок, епомею та барвінок. Такі рослини можна висаджувати біля опор або утворювати густі заквітчані газони.

Порада: якщо у Вас невелика клумба, то надавайте перевагу кільком основним культурам, які можна представити у кількох кольорах. Не варто змішувати багато сортів, адже вони будуть конкурувати за увагу. Найкраще робити момнопосадки - коли на клумбі висаджені рослини одного виду, наприклад, жоржини.

3. Степові та дикі трави

У 2021 році входять у моду сади, які імітують луги та степи. Саме неповторні кольори, ніжність та тендітність дрібних квіточок, запах зранку та краплі роси - такі сади є дуже живописними та фотогенічними.

Щоб сторити таку клумбу, можна використовувати: камнеломку, шавлію, лаванду, вероніку, вербену та пряні трави. Також популярними є злаки: пампасна трава, міскантус, щучка дерниста, очерет та інше.

Висаджуйте рослини однієї групи кущами, а не рядками. Тоді сад буде мати округлі та натуральні форми, як у справжньому степу.

4. Міні-сад на балконі

Такі невеличкі сади на балконі підійдуть містянам, які не мають ділянки, однак вирощувати рослини хочуть. Потрібно виділити на терасі або балконі місце для десятка горщиків і обрати найбільш бажані культури. Красиво виглядають у глиняних кашпо базилік, петрушка чи лаванда, які можна використовувати на кухні.

Бонус такого саду - він щотижня буде змінбвати свій вигляд, адже дикі і лугові рослини цвітуть не довго.

5. Кущі ягід

Тренд на ягоди - не є новинкою. У сучасних садах надають перевагу саме ягідним кущам, а не плодовим деревам. Це зумовлено тим, що кущі ж більш компактні, ніж повноцінні дерева. Також, ягоди - це смачно та корисно. Господині навчились заморожувати полуницю, смородину та малину на зиму. Серед ягідних культур набирає популярність лохина, годжі, виноград різних сортів, жимолость та ожина. Якщо хочеться екзотики, то можна спробувати виростити на ділянці актинідію. Ягоди цієї рослини схожі на ківі, а сама культура є морозостійкою та невибагливою.

Джерело: Elle Decoration 

Читайте також