Що можна приготувати з лісової суниці: 6 корисних рецептів

Фото: відкриті джерела

Суниця із незапам’ятних часів служила людині не тільки ласощами, їжею, але і прекрасним ліками. З давніх пір цілющими вважалися не тільки ягідки суниці, але й її листя, квіти, насіння. 

У суниці досить багато вітаміну С, каротину, вітамінів В1, В2, РР, фолієвої кислоти. У суниці міститься цілий ряд мікроелементів: залізо, мідь, кобальт, марганець, які беруть участь у кровотворенні. Суниця служить ще й джерелом мінеральних солей – калію, фосфору, кальцію. До речі, за вмістом кальцію суниця займає перше місце серед фруктів і ягід. Про це інформує Третя варта. 

Що можна приготувати з суниці?

1.Суничне варення

1,5 кг ягід засипати такою ж кількістю цукру, додати 2 г лимонної кислоти. Залишити на 6 годин. Варити 15 хвилин. Залишити на 10-12 годин. Потім ще двічі варити в такому ж режимі.

2.Cуниця із цукром на зиму

Рецепт приготування суниці із цукром на зиму простий і нехитрий, але результат порадує навіть найзапекліших противників варення та інших солодких заготовок, – таким воно вийде ароматним і смачним .

Насамперед добре переберемо всі ягоди, позбавляючись від дрібного сміття, і добре промиємо. Тепер – подрібнюєте всі ягоди, як вам зручно, – в блендері, на м’ясорубці або просто дерев’яним товкачем в мисці. Ягоди перетерли, – тепер потроху всипаємо цукор, постійно помішуючи, і залишимо настоятися.Цукор добавляємо із розрахунку 1,5 кг на 1 кг суниці. У цей час якраз встигнемо простерилізувати всі банки і прокип’ятити кришки. У ще гарячий посуд закладаємо нашу солодку ягідну суміш, і закатуємо, як звичайно. Укутайте банки ковдрою, доки вони повністю не охолонуть, а потім відправляйте в холодильник

3.Суниця в білковій піні

4 склянки суниці, 2 білки, 0,5 склянки цукрової пудри.

Підготовлені ягоди суниці укласти у вази, зверху викласти яєчні білки, збиті з цукровою пудрою.

4.Компот із суницею на зиму

Наші ліси повні цією ягодою, а компот виходить ароматний, смачний і корисний.

Перебрати ягоди суниці, помити й обсушити. Зварити цукровий сироп із води й цукру. Розкласти ягоди по банках, найкраще у літрові. Залити ягоди готовим сиропом і настояти години три. Злити сироп, знову закип’ятити його, додати лимонну кислоту. Залити банки гарячим сиропом.

Поставити стерилізуватися на 15-20 хвилин. Закатайте банки, переверніть й укутайте чимось тепленьким, щоб готовий компот остигав повільно. Готово.

Кількість суниць в банку може бути будь-яка, робіть як вам більше подобається. Суниця – 1,5 кг, Цукор – 650 гр, Вода – 1 л, Лимонна кислота – 2 гр.

5.Желе з суниці

2 склянки суниці, 0,5 склянки цукру, 2 чайні л. желатину, 3 склянки води, сік 1 лимона.

У киплячу воду влити розпущений у холодній воді желатин, додати пюре з ягід, цукор, довести до кипіння, зняти із вогню, змішати з соком лимона, розлити у формочки і поставити на холод.

6.Чай з листя суниці

Для посилення смаку й лікувального ефекту суниці краще проводити ферментацію листочків. Спочатку пров’яліть 3-5 годин, аби вони втратили частину вологи й стали м’якішими. Потім розминати у долонях, доки вони не стануть сирими, липкими. Скласти у картонний ящик, зверху закрити вологою тканиною й лишити на 7-9 годин. Після цього листя треба розкласти на деко й висушити у печі або на сонці. Додавати в чай або пити, заварюючи окремо.

Листочки, що пройшли ферментацію, дадуть дуже ароматний, смачний й інтенсивно забарвлений настій. Норма заварки приблизно 3 г листочків на 0,5 л окропу. Чай виходить корисний, оскільки містить вітамін С. Це хороший засіб при застуді, запальних захворюваннях шлунково-кишкового тракту, а також від хвороб печінки й нирок.

Читайте також