Що не варто робити рівненським вчителям української мови та літератури?

Учителька київської школи №148 Анастасія Бречко написала (анти)поради, які висміюють поширені підходи до викладання української мови та літератури, пише Всеосвіта

1. Обов'язково вчіть дітей української лише для ЗНО

Ми працюємо за програмою, тому тести, тести й ще раз тести. Від балу ЗНО з української мови залежить подальша доля учня чи учениці. А там вже якось далі самі говорити нею навчаться.

2. Кожного уроку акцентуйте увагу на тому, що українська мова милозвучна, багатогранна, калинова, солов'їна

Читайте цитати про мову. А після такого натхненного уроку можете розслабитись і говорити тією мовою, якою вам зручно.

Українська — мова високого спілкування, нею можна обговорювати лише серйозні й важливі теми, а про буденні справи можна й дрібною російською.

3. Не забудьте вивчати істинно українські вислови, як-от «Вельми дякую», «Здоровенькі були», «Ґречно дякую»

Бо ті старшокласники мало що не говорять українською в житті, то ще й не вміють правильно вітатись.

4. Усі диктанти, аудіювання, речення для аналізу беріть про село, хрущів, Марічку й Петра

Такі тексти сприяють патріотичному вихованню, пробуджують українську душу в учнях. Школярі зі своїми телефонами, майнкрафтами й k-pop (корейською попмузикою) зовсім не знають, хто такі хрущі. Освіту в маси!

5. Шевченко, Франко й Леся Українка – українська свята трійця

Жодних картинок Шевченка в стилі людини-павука, це знущання над вічним. Жодних фактів, що Шевченко малював вельми інтимні картини, Марко Вовчок мала багато коханців, а Сковорода був не таким уже бідним учителем, любив дорогі сири й вина.

Письменники мають бути взірцем. Обов'язково розкажіть про їхню важку долю й надприродні здібності та таланти. Приберіть з програми Леоніда Глібова, бо він, відверто кажучи, кепсько вчився, а отже є поганим взірцем для дітей.

Усі вищезазначені факти засновані на справжніх подіях, але просимо вас не повторювати це в реальному житті, – завершує свій список антипорад Анастасія Бречко.

Читайте також