Що передбачає легалізація грального бізнесу в Україні

Ставлення до азартних розваг в українців досить неоднозначне: від повного схвалення до абсолютного несприйняття. А є ще й ті, для кого це всього лише набридлива реклама, і ті, хто кажуть, що нічого не знають про казино, бо їх ця тема не цікавить. Попри таке розмаїття думок гральний ринок в Україні існує, а з недавнього часу розвивається та діє на законній основі. 

Держава вирішила врегулювати та контролювати цю сферу бізнесу, зробити його більш безпечним та вигідним для економіки держави.

Соціальна відповідальність та захист гравців

Борис Баум, заступник голови КРАІЛ, вважає, що говорячи про плюси та мінуси легалізації, у першу чергу потрібно зосереджувати увагу не на доходах у бюджет, а на соціальній ефективності.

Легальні оператори дбають про свій імідж, дотримуються норм закону, тому не створюють загроз суспільній моралі та психічному здоров’ю нації. Авторизація та верифікація користувачів стали обов’язковими, на сайтах та в наземних закладах гемблерам доступна інформація про запобігання виникненню гральної залежності. 

Принагідно зауважимо, що, як говорять експерти інформаційно-довідкового сервісу gazeta.lviv.ua, компанії, які поки що не отримали українську ліцензію, теж намагаються дотримуватися вітчизняного законодавства та пропонують слоти відомих у світі провайдерів. Зокрема, ігрові автомати Goxbet отримані від австрійського концерну Novomatic та шведських розробників ігор Thunderkick та NetEnt.  

Ліцензійні оператори азартних розваг у співпраці з профільними організаціями працюють над розширенням кількості соціальних програм та удосконаленням їх змістового компонента. Реклама, яку ведуть ці компанії, не обіцяє шалених виграшів, а робить акцент на розважальному характері ігор.

Соціальна відповідальність бізнесу проявляється також у створенні робочих місць, навчанні спеціалістів, сплаті податків. Адже, нагадаємо, половина виручених коштів направляється у місцеві бюджети та має витрачатися на фінансування освіти, медицини, спорту. 

Борис Баум також відзначив ініціативу Всеукраїнської ради гемблінгу. Йдеться про безоплатну юридичну допомогу щодо боротьби з лудоманією та розробку програми, метою якої є психологічна підтримка гемблерів, схильних до ігрової залежності, та їх сімей.

Регуляторна функція держави

Якщо для гемблерів азартні ігри - це вид відпочинку, то для держави - бізнес, який потребує упорядкування та контролю. Роль регулятора належить державі в особі спеціально створених структур. Використовуючи законні механізми, державні організації слідкують за дотриманням вимог, виявляють порушників та притягують їх до відповідальності. 

Бізнес - це податки, які можна отримати лише від офіційно працюючих компаній. Тому, на думку учасників грального ринку, держава має намагатися зробити максимум можливого, щоб легальний сегмент ринку розширювався, а працювати в тіні ставало невигідно.

Оператори очікують, що закон, який передбачає зниження податкового навантаження на бізнес, буде врегульований найближчим часом. Прозорість законів, рівні умови для всіх учасників - це те, що дасть бізнесу змогу розвиватися та приверне увагу іноземних інвесторів. 

Читайте також