Що побачити на Рівненщині за один день: ТОП-5 підбірок туристичних місць

Сезон літніх відпусток у розпалі. Однак, якщо пасивний пляжний відпочинок вже набрид, а "зелене море" на дачі навіює смуток, то урізноманітнити вільний час можна цікавими екскурсіями по туристичним локаціям Рівненщини. Ми створили п'ять підбірок туристичних місцин, які розташовані у одному напрямку від Рівного та відносно недалеко одна від одної. Таким чином туристи зможуть організувати свій день та відвідати відразу декілька локацій. 

1. З Рівного до Острога:

- Здолбунівський кар'єр

Мальовнича водойма, яку ще називають "Рівненськими Мальдівами", розташована неподалік міста Здолбунів. Глибина водойми подекуди досягає близько 10 метрів, а штучно утворений ландшафт подібний до пустельного. Сама ж вода має незвичний бірюзовий відтінок, що додає світлинам шарму.

- урочище Гурби (у колишньому Здолбунівському районі)

Заповідне урочище (лісове) місцевого значення на Рівненщині. Розташоване в межах Здолбунівського району на південний захід від села Мости. Урочище «Гурби» входить до складу Дермансько-Острозького національного природного парку.

- джерело Святого Миколая (с. Гільча Перша)

Кришталево-чиста холодна вода тутешніх знаменитих джерел-близнюків вважається чудодійною. Ще в середині ХІХ століття тут стояла каплиця на честь святого Миколи Угодника, є вона й тепер. Джерела ще називають "громовими", тобто вибитими божими блискавками. Упродовж багатьох століть вони були місцем паломництва, де влаштовувались хресні ходи й зцілювались від чудесної води.

- Острозький замок

На території історичної споруди розташовано краєзнавчий музей. Замок було побудовано на місці дерев'яного укріплення зруйнованого монголо-татарами 1241 року.  Замок був резиденцією князів Острозьких. 

- музей нумізматики у Острозі

Постійно діюча нумізматична виставка Державного історико-культурного заповідника міста Острога. Музей розташований у приміщенні колишнього житлового будинку єврея-друкаря Шами Шейнерберга. Фонд музею нараховує понад 11 тисяч одиниць зберігання.

- Острозька академія

Національний університет "Острозька академія" розташований у місті Острог. Заснував академію у 1576 році князь Василь-Костянтин Острозький. Хроніка відродження Острозької академії в незалежній Україні починається у 1994 році з Указу Президента України. У жовтні 2000 року Острозька академія отримала статус національного університету.

- Велика Острозька синагога

Пам'ятка юдейської сакральної архітектури в колишньому єврейському кварталі в місті Острозі Рівненської області. Історичний центр релігійного життя однієї з найбільших і найважливіших єврейських громад на Волині. Довгий період відновленням синагоги займався місцевий меценат Григорій Аршинов.

2. З Рівного до Березного:

- Ремельський велопарк

Даний туристичний об’єкт знаходиться у селі Ремель та входить до території «Медового кола».  До складу парку, крім велодоріжок, входить і туристично-пішохідний об’єкт «Стежка кохання». Унікальним є і наявність великої кількості мурашників, які можна об’єднати під однією назвою «Країна мурашників».

- Костопільський музей лісу

Місце для створення Музею лісу вибране не випадково, адже Костопільський район Рівненської області - це географічний кордон між лісостеповою та поліською зонами краю. У приміщенні музею раніше було лісництво Костопільського лісгоспу. З усіх боків воно оточене лісом, і завдяки цьому відвідувачі можуть відчути його неповторну атмосферу й енергетику. Експозиція Музею складається з трьох тематичних залів: історичний зал, зал сучасного розвитку лісового господарювання і територія Музею.

- Березнівський дендропарк

Дендропарк розташований на площі біля 30 га. На території парку висаджено понад 1000 деревних рослин місцевої, вітчизняної і світової флори.

Серед експозицій парку: вхідна частина, модульний сад, кам’янистий сад, збірні екзоти, сад витких рослин, сад садових жасминів, пам’ятні посадки, рослини Червоної книги, передгір’я.

Адреса: вулиця В'ячеслава Чорновола, 23, Березне.

- Соколині гори

Заказник "Соколині гори" розташований в селі Маринин між селами Губків та Більчаки. Ця мальовнича місцевість площею в 510 га отримала статус заказника в 1983 році. Тут росте безліч рідкісних рослин, занесених до Європейського червоного списку та Червоної книги України. Роздивитися неймовірний краєвид можна з Князь-гори, висота якої становить 70 метрів. На її вершині знаходяться руїни старовинного Губківського замку. 

- Губківський замок

Руїни фортеці в селі Губків на Березнівщині на правому березі річки Случі.

3. З Рівного до Клеваня:

- Білівські хутори

Пагорби, які розташовані у селі Білів на Рівненщині приваблюють багатьох охочих зробити красиві фото. Саме на світлинах дане городище дуже подібне на ісландські пейзажі. 

- музей Пересопницького Євангелія

На Рівненщині чотири століття тому створили знамените Пересопницьке Євангеліє – перший переклад Святого Письма тогочасною народною мовою. Тепер президенти України складають присягу саме на цій книзі. Дізнатися найцікавіше про Першокнигу ви можете в культурно-археологічному центрі «Пересопниця».

- Тунель кохання

Популярний туристичний об'єкт, розташований біля селища Клевань, що у Рівненському районі. Дана локація відрізняється тим, рослинність, яка сплелась аркою над колією, утворює так званий тунель, що фотогенічно виглядає на світлинах. Тунель кохання є меккою для закоханих пар Рівненщини.

- Клеванський замок

Залишки оборонної споруди зі збереженими віадуком, двома кам'яними вежами «Пунтоне» та корпусами колишнього духовного училища. Розташований у західній частині смт Клевань, що в Рівненському районі.

4. З Рівного до Зарічного:

- Базальтові стовпи

Базальтові стовпи — геологічна пам'ятка природи місцевого значення в Україні. Розташована в Костопільському районі Рівненської області, біля сіл Базальтове, Берестовець, Новий Берестовець. Окрім краєвидів, на цій локації є озеро, що виникло після затоплення кар'єру підземними водами на місці видобутку копалин. 

- вузкоколійка "Антонівка-Зарічне"

Вузькоколійка «Антонівка-Зарічне» є однією з найцікавіших залізничних локацій Рівненщини. Вона вважається найдовшою у Європі (усього 106 кілометрів), є однією з найстаріших (функціонує приблизно з 1895 року) і найповільніших (за годину долає всього 40 кілометрів). Її називають «кукушкою» та «поліським трамваєм».

- озеро Нобель/Нобельський національний природний парк

Природоохоронна територія, національний природний парк в Україні. Розташований на території колишнього Зарічненського району Рівненської області. 

До території національного природного парку включено 25318,81 гектара земель державної власності. На території парку розташоване озеро Нобель - найбільше озеро на Рівненщині.

- Біле озеро

Біле озеро є єдиним в Україні з підвищеним вмістом гліцерину у воді, через що має надзвичайні цілющі властивості. Розташоване у на території Володимиреччини біля села Більська Воля, на території “Білоозерського” відділення Рівненського природного заповідника.  Це друге за величиною озеро в Рівненській області після озера Нобель.

5. З Рівного до Дубна:

- Козацький редут

Козацький редут створений у пам`ять загиблих козаків між селами Плоска та Семидуби під час визвольної війни українського народу під проводом Богдана Хмельницького у 1651 році. Сивими свідками двобою є кам`яні хрести, що донині сумують на чотирьох кутках редуту, могила козаків, каплиця і меморіал в центрі.

- Тараканівський форт

Це унікальна споруда часів І світової війни. Таких у світі лише три, і одна з них - в Україні, на Рівненщині. Тараканівський форт – це ціле військове містечко, частина якого знаходиться під землею, та ідеальне місце для відпочинку тих, хто любить пригоди.

- Дубенський замок

Фортеця в місті Дубно Рівненської області. Визначна пам'ятка історії, культури та архітектури України. На території замку розташовані два палаци: з південного боку — палац князів Острозьких, а навпроти нього, з північного боку — палац князів Любомирських. 

Територія замку охайна і доглянута. У замку діє музей, організовуються різноманітні виставки.

Фото - відкриті джерела.

Читайте також