Що посадити на своїй ділянці: лаванду чи шавлію?

Ароматна лаванда — не просто популярна квітка, а справжній символ стилю «Прованс» у садку та інтер’єрі. Однак, популярним аналогом лаванди є шавлія, яка не поступається красою і має багато інших переваг.

Що саме обрати для свого саду - читайте у статті.

Переваги шавлії

Шавлія не вимагає формування

Лаванда — це, строго кажучи, напівчагарник. І вона потребує спеціальної регулярної обрізки, може витягнутися, розвалитися, у неї нерідко негарно оголюється нижня частина. В особливо суворі зими лаванда може вимерзнути або сильно постраждати, в деяких регіонах її рекомендується вкривати на зиму. Іноді ранньою весною листочки лаванди можуть підгоріти. Адже, хоч як крути, це зимово-зелена рослина південних регіонів.

Шавлія ж — класичний трав’янистий багаторічник помірної зони. На зиму її надземна частина повністю відмирає, не доставляючи ніяких турбот садівникові. Як тільки зійде сніг, її кущики самі вилазять з-під землі і весь сезон підтримують компактну форму.

Шавлію легко ділити

У зв’язку з тим, що лаванда напівчагарник і має здерев’янілі стебла, виникають і інші складності. Зокрема — з розмноженням. Просто відрубати шматочок лопатою тут навряд чи вийде, не завдавши шкоди материнській рослині. Найчастіше лаванду розмножують живцями або відводками. Шавлія ділиться набагато легше, як будь-який трав’янистий багаторічник.

Шавлія може відтворюватися самосівом. Якщо залишити частину відцвілих колосків шавлії від першої хвилі цвітіння, то вона нерідко дає непоганий самосів. При цьому агресором її назвати не можна. Молоді розеточки з’являються у невеликій кількості і їх можна пересадити на нове місце, або подарувати. А якщо ж в отриманні потомства немає необхідності, то можна просто зрізати колоски по завершенню цвітіння.

Лаванда дає самосів не завжди, але в будь-якому випадку молоді рослини розвиваються не дуже швидко.

Переваги лаванди перед шавлією

Аромат

Що не кажи, але аромат лаванди неповторний і має позитивний вплив на психіку людини (зокрема, покращує сон). Листя шавлії також має відчутний аромат і знаходить своє застосування в ароматерапії. Але все ж порівнювати ці два запахи неможливо, вони занадто різного характеру. Проте, у аромату лаванди є набагато більша кількість прихильників, ніж у своєрідного запаху шавлії.

Декоративне листя

Листя шавлії не має ніякої декоративності. У нього непримітна форма та самий звичайний темно-зелений колір. А ось у лаванди дуже гарне декоративне листя сріблястого кольору. Її пухнасті срібні кущики з дрібним вузьким листям служать прикрасою саду і без цвітіння. А в південних регіонах з м’якою зимою цей зимовозелений напівчагарник прикрашає ділянку навіть взимку.

Лаванда — це бренд

Все-таки лаванда — це лаванда. І її поява на ділянці немов залучення до затишної атмосфери Провансу і французької культури. Напевно, чи не кожен квітникар, який має хоча б один кущик цієї рослини в садку, завжди з гордістю говорить гостям «а ось тут у мене лаванда». А ось шавлія, немов звичайна квітка лугів, сприймається як щось буденне та природне, адже вона не заморська дивина.

Джерело

Читайте також