Що посадити у червні на городі: поради дачникам

Фото - ілюстративне

У червні можлива посадка рослин з коротким періодом вегетації.

Перш ніж висадити овочі в червні, потрібно дізнатися про терміни дозрівання культури. Є овочі, які не рекомендується садити влітку через довгий світловий день. Це може привести до раннього цвітіння замість утворення плодів. Це відноситься, наприклад, до пекінської капусти.

Кілька порад для дачників:

Ріпу можна сіяти в 3 декаді червня - 1 декаді липня. Оскільки овоч добре розвивається при температурі + 12-20° С, грядку потрібно затінювати, якщо літо спекотне. Насіння зазвичай сходить через 3-4 тижні, і до холодів коренеплід встигає дозріти.

Якщо садити картоплю на початку червня, то перший урожай можна отримати в середині серпня. При цьому пізні сорти можуть не дозріти до настання холодів. Найкраще проводити посадку не пізніше середини місяця.

Моркву традиційно сіють в кінці квітня - початку травня. Але і при посадці в червні можна отримати як ранній, так і пізній урожай. Крім того, в червні морква менше схильна до нападу цибулевої мухи, ніж при посадці в більш ранні терміни.

Рання морква дозріває за 80-90 днів, середньостиглій потрібно 110 днів, а пізній - 120 днів. Пізні сорти можна сіяти до середини червня. Якщо посадити пізніше, коренеплід буде погано зберігатися.

Перш ніж посадити буряк в червні, варто враховувати місцеві погодні умови. Якщо для регіону характерна рання і холодна осінь, то садити треба ранні і середньостиглі сорти. Деякі сіють овоч в червні, щоб він не виростав занадто великим. У теплому кліматі пізньостиглий буряк висівають на початку червня, середньостиглий і ранній садять весь червень.

Крім того, на початку літа можна садити спаржеву квасолю, помідори, баклажани, перець, огірки, кабачки та броколі.

Із зелені можна сіяти листову селеру. Період дозрівання становить 80-90 днів. Для посадки на початку червня варто віддати перевагу раннім і середньораннім сортам. Базилік сіють тільки в прогрітий грунт на початку або в середині червня. На проростання йде близько трьох тижнів, ранні сорти починають зрізати через 30-45 днів. Кріп - сіють весь червень. Щоб отримати ранні сходи, можна опустити насіння на 15 хвилин в теплу воду (40° С). Листові салати, в тому числі крес-салат і руколу, - сіють весь червень.

Виростити ароматну зелень нескладно, але, щоб весь сезон отримувати урожай, слід знати деякі секрети.

Джерело: Медіа-Полісся

Читайте також