Що потрібно зробити, щоб пір`я цибулі не пожовтіло, а цибулини були великими й соковитими

Різноманітність яскравої зелені в городі завжди радує око городника, особливо привертає увагу соковите пір'я зеленої цибулі. Але що ж робити, якщо пір'я раптом пожовкло і як надалі цього не допустити?

Сама по собі цибуля — рослина невибаглива, легко адаптується при зміни погоди. Дозрівання цибулини, яке відбувається в кінці липня, веде до пожовтіння пір'я, інформує Ukr.Media.

Але якщо кінчики жовтіють раніше зазначеного терміну, варто вжити нескладних заходів. Не варто бігти в магазин за хімічною отрутою від шкідників або підгодівлею, завжди можна обійтися народними засобами.

А можливо зараз настав посушливий період, і рослині просто не вистачає вологи.

Полив

Не обділяйте цибулю під час поливу, її так само, як і іншим культурам потрібна волога. Без належного зволоження цибуля виросте дрібною.

Регулярний вечірній полив 2 рази в тиждень невеликими порціями повинен забезпечити зростання цибулі і запобігти жовтизні кінчиків.

Полив варто проводити саме ввечері, адже полуденне сонце здатне обпалити рослину. До того ж, 1 раз на тиждень необхідно рихлити ґрунт. А також не забувайте його мульчувати.

Хвороби

Намагайтеся не перезволожувати ґрунт, це, як і занадто щільно посаджені цибулини, призводить до грибкових захворювань.

А як зрозуміти, що цибуля уражена грибком? Досить викопати цибулину і подивитися на неї уважно: цибулина буде м'якою або покрита якоюсь речовиною, а корінці будуть покриті світлим нальотом.

Щоб не допустити хвороб цибулі, слід правильно підготувати ґрунт, викласти дренажний шар перед висадкою. А цибулини обробити розчином марганцівки.

Шкідники

Від шкідників страждає вся частина пера — від цибулини до верхівки. Варто побоюватися трипсів, довгоносиків, стеблових нематод і звичайно ж цибулевих мух.

Виняток становить довгоносик — він не завдає шкоди цибулині. Уберегти цибулю від шкідників можна сівозміною рослин, змінюючи щоразу місце висаджування. За 4 роки небезпечні шкідники виведуться з ґрунту. Також краще садити цибулю поруч з морквою.

У боротьбі з шкідниками краще обійтися без хімії. Підійде часник, тютюн або гірчиця. Можна зробити відвар або настоянку, для профілактики використовують настоянку. Відваром ж обприскують цибулю. Макуха теж стане в нагоді, слід покласти її між рядами рослини.

Недолік азоту

Азотне голодування також є причиною пожовтіння пера цибулі. Перезволоження і часті дощі вимивають з ґрунту корисні речовини.

В результаті плоди рослин страждають, стають дрібнішими. Підживлення ґрунту спеціальними засобами допоможе виправити ситуацію.

Не обов'язково їх купувати, можна обійтися підручними засобами: очищення овочів, що залишилися після приготування вечері, потрібно змішати в бочці з водою і каталізатором (кисле вино, зацукрований мед, варення).

У жарку погоду через 3-4 дні по запаху бродіння ви зрозумієте, що добриво готове. У прохолодну погоду доведеться почекати тиждень, два.

Одержаний розчин розбавляємо в відрі з водою і поливаємо грядки. Робити це краще після дощу або поливу, так добриво швидше потрапить вглиб ґрунту.

Втрата сил

Навесні під час посадки цибуля втрачає дорогоцінні сили, подолати стрес допомагає зола, висипана між рядами рослин з розрахунку 0,5 літра на 1 метр квадратний.

Не варто висаджувати рослину занадто рано, адже в період заморозків сіянка ризикує отримати висушені кінчики.

Взявши на озброєння перераховані заходи, можна з легкістю запобігти пожовтіння пір'я цибулі і отримати багатий урожай. Не варто переживати через пожовтіння в кінці липня, адже це означає дозрівання цибулини.

Читайте також