Що рівнянам треба знати про гепатит та як уникнути зараження?

фото ілюстративне

Проведення профілактичних заходів боротьби з гепатитом направлено, перш за все, на привернення уваги широкої громадськості та фахівців до зазначеної проблеми, підвищення зацікавленості громадян кожної країни в проведенні профілактичних заходів, пише Рівненський обласний лабораторний центр

Вірусні гепатити поширені в усіх країнах світу. Основні віруси гепатиту названі за типами A, B, C, D і E. Гепатити типів В і С призводять до розвитку хронічної хвороби у сотень мільйонів людей і, в цілому, є найпоширенішою причиною цирозу і раку печінки. Гепатит Е може викликати смерть у 20% інфікованих вагітних жінок.

Є різні причини зараження вірусами гепатитів. Гепатит В, С і D зазвичай розвивається в результаті переливання зараженої крові або продуктів крові, медичних і немедичних процедурах з ушкодженням шкірного покриву, слизових оболонок з використанням забрудненого обладнання (татуювання, пірсинг, введення внутрішньовенно наркотичних речовин та ін.). Передати гепатит В може інфікована матір дитині під час пологів. Також гепатитом В можливо інфікуватися при не захищених сексуальних контактах.

Причиною гепатиту А і Е, здебільшого, є вживання в їжу забруднених вірусами харчових продуктів або води. До групи ризику зараження потрапляють, в першу чергу, діти дошкільного та молодшого шкільного віку, які можуть вживати немиті фрукти, або їсти брудними руками, чи брати до рота забруднені пальці, іграшки, олівці.
Щоб не захворіти потрібно виконувати правила гігієни, дотримуватися обережності при переливанні крові, проведенні тату, пірсингу та при статевих контактах. 

Важливо попередити передачу вірусів гепатитів В і С від матері до дитини, забезпечити дотримання правил безпеки при проведенні ін`єкцій та хірургічних процедур. Також важливо проводити профілактичну роботу серед молоді про відмову від вживання наркотичних препаратів.

Вакцини, як правило, надійно захищають людину від зараження вірусами гепатитів А і В. Для запобігання виникнення захворювань рекомендовано зробити щеплення.

В Рівненській області захворюваність на гепатит А поступово зростає з 1,48 на 100 тисяч населення у 2011 році до 9,22 у 2017 році. У 1 кварталі 2018 року захворюваність на вірусний гепатит А становила 2,33 (27 випадків) проти 1,64 (19 випадків) за аналогічний період минулого року. Показники захворюваності на гострий гепатит С залишаються майже на одному рівні (0,7-0,95 на 100 тис. населення, тобто щороку реєструвалось від 5 до 20 випадків). У 1 кварталі 2018 року захворіло на гострий вірусний гепатит С 6 осіб проти 4 випадків за аналогічний період минулого року. 

За цей період зросла захворюваність гострим гепатитом В. Якщо в 2011 році в області було зареєстровано 56 хворих (показник 4,87), то в 2017 році було виявлено 61 випадок (показник 5,3). У 1 кварталі 2018 року захворіло 10 осіб, показник- 0,86 проти 12 випадків (1,03) за аналогічний період минулого року. 

Захворюваність на хронічний вірусний гепатит В зросла з 1, 56 на 100 тисяч населення у 2011 році (18 випадків) до 2,51 у 2016 році, у 2017 році виявлено 36 випадків хронічного гепатиту В та 7 випадків у І кварталі поточного року.

Захворюваність на хронічний гепатит С в області зросла більше як в 2 рази з 6,26 (72 випадки) у 2011 році до 13,21 (153 випадки) у 2016 році. У 2017 році було виявлено 118 випадків хронічного гепатиту С. У І кварталі 2018 року виявлено 23 випадки (1,98 на 100 тис.населення) проти 30 (2,58) випадків за аналогічний період минулого року.

Державна установа “Рівненський обласний лабораторний центр МОЗ України” забезпечує доступ до тестування на вірусні гепатити населення області. 

У складі Державної установи “Рівненський обласний лабораторний центр МОЗ України” функціонує вірусологічна лабораторія, яка проводить сучасні дослідження на вірусні гепатити А, В, С методами ІФА і ПЛР. В лабораторії безоплатно проводять дослідження на вірусні гепатити контактним особам з вогнищ гострих і хронічних гепатитів В і С та гепатиту А, а також дітям, які народжені від матерів-носіїв вірусів гепатитів В і С. Також проводяться дослідження методом ІФА і ПЛР на платній основі для всіх бажаючих. Дослідження поводяться згідно тарифів (прейскурантів), затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27.08.2003 № 1351. 

Результат дослідження видається на протязі 3-5 днів. Вартість досліджень методом ІФА за зверненнями громадян становить 47,27 грн. з ПДВ, методом ПЛР вартість дослідження складає 153,78 грн.

Читайте також