Що рівнянам варто знати про Вербну неділю?

http://irivne.info

Вербну неділю відзначають щороку за тиждень до Великодня. В цей день прийнято вітати один одного, відвідувати служби і святити гілки верби. Свято має не лише багату історію і велику кількість традицій та обрядів, але і певні заборони на вчинення певних вчинків.

Головна традиція Вербної неділі – освячення гілочок верби в церкві. Вважається, що ці гілочки протягом усього року будуть захищати будинок від пожеж і повеней, а їх господарів – від бідності, хвороб та негараздів.

Прикмети свята пов’язані з магічними властивостями, які приписують вербі. Вважається, що якщо перед Вербною неділею з’явилося багато «сережок» верби (розпустилися бруньки), то весь рік буде врожайним, родючим і багатим на хороші події.

Гілочкам верби приписують у цей день і цілющі властивості. Вважалося, що якщо поставити гілки біля узголів’я ліжка, то це збереже людину, особливо дітей, від хвороб протягом року.

Раніше вважалося, що якщо саме в цей день посадити кімнатну квітку, то вона приверне у ваше життя гроші. Слід зазначити, що, якщо квітка протягом місяця зав’яне, то вам доведеться прожити все своє життя в бідності.

Головні прикмети на Вербну неділю

  • Вітер, який дме в такий день, буде супроводжувати все літо.
  • Якщо погода ясна й тепла, за однією з прикмет, урожай фруктів і злаків буде хорошим.
  • Є повір’я, що верба може приборкати вогонь, град і прогнати бурю. Варто гілочки тільки поставити на підвіконня або кинути проти вітру, або кинути у вогонь.
  • У Вербну неділю прийнято пекти печиво або робити горішки з тіста. Готовими десертами пригощають домочадців і навіть тварин.
  • Якщо ви людина боязка і завжди чогось боїтеся, то у Вербну неділю, прийшовши з церкви, вбийте в стіну цвях освячені гілки верби, тим самим вона допоможе вам позбавитися від нав’язливих страхів, боягузтва і нерішучості.

За матеріалами «znaj.ua»

Читайте також