Що робити, якщо огірки цвітуть, але не зав’язуються: дієві поради

Процес вирощування огірків забирає чимало часу та сил. Постійно виникають різні складнощі, наприклад, на рясно квітучих кущах майже відсутня зав’язь.

Пустоцвіт означає відсутність врожаю. Він може мати різні причини, але найчастіше  це пов’язано з порушенням агротехніки.

Можливі причини та поради як їх виправити.

  1. При порушенні температурного режиму.

Зав’язь на огірках не буде формуватися при:

  • високій температурі повітря, понад +35 градусів;
  • тривалій прохолодній температурі, меншій за +20 градусів;
  • різниці між показниками денної та нічної температури повітря більше, ніж на 10 градусів.

У спекотні дні огіркам, які ростуть в теплиці, влаштуйте їм провітрювання. Рослини у відкритому ґрунті вберегти від спеки вкрай складно. У холодну пору можна організувати для огірків, незалежно від місця їх посадки, додаткове укриття.

  1. Неправильне харчування.

У процесі росту, огірки потребують підживлення. Його проводять в певні терміни та при дотриманні рекомендованих доз. Так, відсутність зав’язі може викликати надмірне надходження азоту. В зв’язку з цим, процес плодоутворення загальмовується, а рослина продовжуватиме нарощувати зелену масу. Щоб усунути надлишок азоту, проведіть фосфорну підгодівлю, розчиніть у 10 л. води 2 ст. л. суперфосфату.

  1. Надмірне загущення.

Огірки люблять простір й загущена посадка призводить до не отримання в повній мірі харчування, вологи, сонячного світла та кисню. В таких умовах велика ймовірність появи пустоцвіту. Висаджуйте насіння огірків на відстані 20 см одне від одного. Щоб виправити допущену помилку, висмикніть між здоровими слабші екземпляри.

  1. Неправильний полив.

Поливати огірки холодною водою категорично не можна. Від цього рослина скине всю зав’язь та квіти й загальмовує свій ріст. Поливайте огірки відстояною та попередньо прогрітою до температури близько + 25 градусів водою.

  1. Хвороби огірків.

Пустоцвіт може бути пов’язаний з зараженням огірків грибковими хворобами. Так, пожовтіння та в’янення зав’язі може бути в результаті розвитку бактеріозу. Застосуйте фунгіциди.

Якщо причина не відома, проведіть прищипування кущів. Завдяки цьому з’являться нові бічні пагони з жіночим суцвіттям. При відсутності зав’язі прищипніть всі наявні точки зростання.

У відсутності зав’язі та для стимуляції її появи:

  • проведіть обробку кущів препаратами «Бутон» та «Зав’язь», які є стимуляторами плодоутворення;
  • обробіть кущі розчином борної кислоти, на 10 літрів води 2 гр. препарату.

При відсутності зав’язі на кущах огірків, негайно встановіть причину та вжийте всіх можливих заходів для підвищення врожайності.

Читайте також